Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilma har chans att bli svensk mästare i plåtslageri

På onsdag börjar Yrkes-SM i Malmö. En av de tävlande är Vilma Eriksson från Alfta. Hon går sista året på Bygg- och anläggningsprogrammet och tävlar i plåtslageri.

För att få tävla i Yrkes-SM måste man först klarat en första gallring. Och det gjorde Vilma Eriksson på Torsbergsgymnasiet.

Läs också: Yrkes -SM final närmar sig

I slutet på januari fick hon en uttagningsuppgift att lösa på skolan. Den var att göra ett struprör efter en viss modell och med bestämda mått. Efteråt kom en extern person till skolan för att bedöma resultatet.

– Några veckor senare fick jag veta att jag gått vidare. Det var jättekul, berättar hon.

Totalt var det kring 200 elever som utbildar sig inom plåtslageri som deltog. Av dem är det bara sex stycken som gått vidare till Yrkes-SM.

Under Yrkes-SM ska Vilma göra en ventilationshuv. Det vet hon redan nu. Men exakt hur den ska se ut får hon veta först under tävlingen.

Som tidigare handbollsspelare är Vilma van vid att ha press på sig.

– Jag blir fokuserad och går in för att vinna. Men vi får se hur det går. Jag kommer i alla fall att göra mitt bästa.

Läs också: Byggelever snickrade sig vidare till Yrkes-SM: "Stolt att bli uttagen"

Under de tre tävlingsdagarna i Malmömässan väntas 20 000 besökare. Många av dem är unga och en förhoppning är att arrangemanget ska öka deras intresse för olika yrkesutbildningar.

Arrangörerna bakom Yrkes-SM är LO, Svenskt näringsliv och staten. De vill att tävlingen ska höja statusen för yrkesutbildningar och öka intresset.

Läs också: Eleverna sviker lärlingsutbildning

Men för Vilma Eriksson behövdes ingen inspiration av det slaget. För henne har det varit självklart att gå en gymnasieutbildning med inriktning på plåt.

– Jag är uppvuxen med det här. Min farfar var plåtslagare och nu är pappa det. Så jag har alltid varit med i verkstan och har det här intresset.

Det hon tycker om med plåt är att hon gör saker som syns och håller länge. Och allra roligast tycker hon är att få lägga tak.

Tävlingen hålls i Malmömässan. En lärare kommer att följa med Vilma och hennes familj kommer också var på plats.

I Yrkes-SM tävlar runt 200 unga inom ett 40-tal olika yrken.