Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Villa blir skola trots kritik

Före detta Hofréus villa i Färila ska rustas för skolans och fritidsgårdens behov. Men politikerna är kritiska till att det blir drygt en miljon kronor dyrare än väntat.

Annons

Efter viss vånda, och kompletterande information från utbildningschefen Stefan Meuller och utbildningsnämndens ordförande Malin Ängerå (S), beslutade kommunstyrelsen på torsdagen att investera 1,1 miljon kronor utöver det tidigare beviljade anslaget på 2 miljoner.

Samtidigt antogs ett anbud på ombyggnadsarbetena på 2 666 000 kronor.

Kommunen köpte Färilavillan, som ligger mycket nära nuvarande skolområde, för 325 000 kronor i fjol.

Det är först och främst fritidsgård och hemkunskapsundervisning som förläggs till det nämnda huset. I väntan på att villan blir ombyggd är före detta Föreningarnas hus på andra sidan kyrkogården Färilas fritidsgård.

På senare tid har även musikskolans behov uppmärksammats och ska lösas i garagedelen av den gula villan.

I kommunstyrelsen höjdes flera röster för att ansvariga för byggprojektet borde ha känt till att de nya ombyggnadskraven i plan- och bygglagen (från 1 maj) fördyrar satsningen.

– Det var inte känt vid köpet i fjol, sa fastighetschefen Ivan Halvarsson.

Utbildningsnämnden har tidigare räknat med att betala 226 000 kronor extra i lokalkostnader för Färila skola. Miljonfördyringen innebär enligt kommunchefen Nicklas Bremefors att nämndens årskostnader blir cirka 70 000 kronor högre.