Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ta paus i världsarvsansökan

Gävleborgs Regionstyrelses ordförande Per-Olof Svensson vill att man tar en paus i arbetet med en världsarvsansökan för hälsingegårdarna sedan Unesco bordlagt frågan, men länsantikvarie Lena Landström har inga planer på att bromsa projektet.

– Utifrån det anser jag att man nu måste göra en halvhalt. Den nya inriktning som projektet skulle få är något helt annat än det som man från begynnelsen drog igång, säger Per-Olof Svensson och menar att såväl Region Gävleborg som deltagande hälsingegårdsägare bör fundera över vad som är bäst för framtiden.

Unesco vill att en ny ansökan innehåller färre gårdar än de 15 som nu föreslogs, och att de ska vara exceptionellt dekorerade och byggnadsminnesförklarade.

Men hälsingegårdar är redan nu ett välkänt begrepp menar Per-Olof Svensson.

– Kanske är det bättre att arbeta vidare med besöksnäringen med de gårdsägare som vill, istället för att satsa ytterligare resurser på en ansökan som kommer att få ett beslut som varken gör till eller från för de flesta hälsingegårdsägare, säger han och planerar att ta upp frågan på regionstyrelsens möte i augusti.

Gävleborgs länsantikvarie Lena Landström blir lite förvånad över Per-Olof Svenssons uttalande och har inga avsikter att avbryta arbetet med den nya ansökan om världsarvsstatus som planeras vara färdig till årsskiftet.

– Det är inte säkert att det blir färre gårdar i den nya ansökan, menar hon och understryker vikten av att alla gårdsägare i regionen känner sig delaktiga, säger Lena Landström.