Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill svenska kvinnor vara hemmafruar?

Vi behöver prata om familjeliv.se. Familjeliv.se är ett företag med ett forum där mödrar flockas.

Att den fyller en viktig funktion för många svenska mödrar är uppenbart. Att hävda att det skulle handla om en medlemsstock som kan anses vara representativ för svenska kvinnor är däremot lika intelligent som somliga av inläggen på familjeliv.se.

Så när familjeliv.se gör en undersökning som visar att 45 procent av deras medlemmar vill bli hemmafru är det faktiskt en dröm som säger mer om familjeliv.se och de 45 procent som i enkäten svarat ja än det säger om svenska kvinnor.

Den som bemödar sig med att faktiskt läsa undersökningen inser snabbt att bristerna med mätningen är så stora i fråga om urval, svarsfrekvens och formulering av frågor och svarsalternativ att undersökningen Sverigemamman är en undersökning som inte borde ges någon uppmärksamhet alls. (Svarsalternativen som fanns att välja på för frågan "I vilken utsträckning skulle du vilja vara hemmafru?" var "väldigt gärna" och "inte alls". Som man frågar får man svar.)

Trots det blir rubrikerna i medierna att svenska kvinnor vill bli hemmafruar.

På familjeliv.se, där mödrar spenderar barnledighet och uppenbarligen väl tilltagen fritid, har klockorna stannat. Året är fortfarande 1950 och kvinnans plats är fortfarande vid spisen. Ett av ämnena att engagera sig i är obesvarade kalasinbjudningar.

Synen på mödraskapet är beklämmande ofta snäv. Tonen är fördömande. Kvinnohatet är lika närvarande i endel kommentarer som det är på Flashback och i Dagens industris kommentarsfält.

Men den här gången är det inte bara manliga misogynister som tar till orda. I stället är det kvinnor som slaskar iväg kommentarerna och inläggen. I stället för män som förtrycker kvinnor, kvinnor som vill piska in sina systrar i kvinnofällan.

Den som gör motstånd och vill mer än bara vara mamma är en dålig kvinna och en usel mor. 

I de svenska stugorna skaffas det barn och cementeras könsroller. Det är uppenbart. Kvinnan i hemmet och på familjeliv.se. Mannen på jobbet. Trots att det varken är bra för kvinnan, samhället, relationen eller barnet.

Med vårt ojämställda familjeliv följer lägre inkomster, lägre pensioner, mindre frihet, sämre karriärmöjligheter, en högre andel kraschade förhållanden och barn som berövas möjligheten att få spendera tid med sina fäder.

Men vad gör väl det tycks somliga av medlemmarna på familjeliv.se resonera.

Och kryssar i rutan om att de väldigt gärna vill bli hemmafru. Vilket medierna raskt smetar på samtliga Sveriges kvinnor.

Som om källkritiken aldrig hade funnits.

Och familjeliv.se, de tackar i sin tur alla nyttiga idioter som svarat på enkät och möjliggjort en rapport som medierna sedan okritiskt kablat ut. Medieexponering i mångmiljonklassen. För en struntsumma.

Och så sägs det att det inte går att köpa sig lite journalistik.