Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill stoppa vindkraftsprocess

Miljö- och byggnämndens ordförande i Bollnäs överklagar byggloven för två vindkraftverk – i grannkommunen Söderhamn.

Annons

I slutet av februari beviljade bygg- och miljönämnden i Söderhamn bygglov för två vindkraftverk på Åsboberget i Flor – nära kommungränsen mot Bollnäs.

I det aktuella området söder om Glössbo vill vindkraftbolaget Eolus bygga sammanlagt fem verk, varav tre på Skogberget – på Bollnässidan av gränsen. Men där har miljö- och byggnämnden i Bollnäs sagt nej till bygglov.

Det beslutet har Eolus överklagat i flera led och ärendet ligger nu hos mark- och miljödomstolen i Östersund.

Nu blir också de två planerade vindkraftverken på Söderhamnssidan av gränsen ett överklagningsärende. Beslutet om bygglov har överklagats av miljö- och byggnämnden i Bollnäs – via ordföranden Bo Lindgren (S) – som vill att länsstyrelsen upphäver beslutet.

– Vi vill inte ha några snurror på vår sida av gränsen. Ett skäl som har tillkommit, är att det pågår ett arbete i kommunen med att hitta "lågstrålande" områden, där det finns möjlighet för elöverkänsliga att bosätta sig – och ett tänkbart sådant område finns här, säger Bo Lindgren.

Nu hoppas Bo Lindgren att det ska finnas intresse i Söderhamn för ett gemensamt område med låg strålning söder om Glössbo:

– Annars kan vi ju inte skydda ett område i utkanten av vår kommun. Så nu vill vi stoppa upp processen, för att få tid att kolla om Söderhamns kommun har intresse av detta.

Har ni haft några kontakter i frågan hittills?

– Vi har inte hunnit ännu, men det är avsikten. Och vi har ett inbokat möte med presidierna för miljönämnderna i Hälsingland under våren, där vi kan ta upp det.

I sin överklagan till länsstyrelsen, tar Bo Lindgren också upp nämndens tidigare argument mot en vindkraftspark i området.

Argumenten handlar bland annat om att vindkraftverken skulle medföra en oacceptabel negativ påverkan på landskapsbilden och bli väl synlig i en kulturbygd, där många människor vistas och rör sig.

Bo Lindgren anser inte heller att vindkraftbolaget har visat vilken hänsyn som kommer att tas till den rödlistade fågelarten smålom.