Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill skapa vilthägn för kragbjörnar i Ljusdal – Naturvårdsverket säger nej

Ralph Persson i Ljusdal vill bygga ett vilthägn med kragbjörnar för att träna jakthundar. Men Naturvårdsverket säger nej till planerna. Nu har beslutet överklagats till förvaltningsrätten.

Annons

Ralph Perssons plan är att flytta två kragbjörnar från Frösö zoo i Östersund, och låta jakthundar träna i hägnet. Han har redan ett vildsvinshägn i Klösbo utanför Ljusdal.

Plus: Björnhägn för jakthundsträning byggs utanför Ljusdal

Han ansökte till Länsstyrelsen Gävleborg om tillstånd för björnhägnet, men först hamnade frågan på Naturvårdsverkets bord. Detta eftersom myndigheten äger frågan om arterna i Sverige.

Naturvårdsverket beslutade då om att Ralph Persson inte ska få tillstånd för vilthägn. I beslutet skriver myndigheten att kragbjörnen inte är en inhemsk art för Sverige och att det inte finns några skäl till att Ralph Persson ska få ett undantag för hägnet.

Ralph Persson har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten i Stockholm. Han menar att djuren skulle få det bättre i hans fyra hektar stora hägn, jämfört med på zoo, samt att "hägnet kommer att vara lika rymningssäkert som de bunkrar de lever i idag."

Se även: Här går björnen till attack – han svarar med ett galet vrål

Han skriver vidare i överklagan att vid händelse av att en kragbjörn skulle rymma från hägnet så skulle den inte para sig med en brunbjörn, utan i stället bli dödad av arten.

Efter Ralph Perssons överklagande har Naturvårdsverket yttrat sig till förvaltningsrätten och då meddelat att man står fast vid det beslut som meddelats.

"Syftet med begränsningarna av vilka arter som får hållas i vilthägn är framförallt att minska riskerna för spridning av smittsamma sjukdomar och främmande arter. Även om riskerna också kan begränsas på andra sätt, exempelvis genom utformningen av vilthägnet i sig, finns det anledning att tillämpa möjligheten till undantag mer restriktivt vad gäller icke inhemska arter", skriver Naturvårdsverket i yttrandet.

Det är nu upp till förvaltningsrätten att ta beslut i frågan.

Läs även: Full fart i vildsvinshägnet – i Klösbo utanför Ljusdal byggs en stor viltanläggning

Läs även: Dags för vildmarksmässa: "Det ska bli otroligt roligt"