Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill se mänskliga rättigheter i fokus

Någon riktig hetta blev det aldrig i debatten, snarare ett pläderande för de egna åsikterna, då företrädare för de politiska partierna på länsnivå möttes i Ystegårn.

Fri rörlighet i EU ska vara givet för medborgarna. Konsekvensen att fattiga romer kommer till Sverige och tigger måste man dock finna en långsiktig lösning på. Ungefär så resonerade sju av åtta politiska företrädare, endast (SD) har andra tankar. Företrädaren Solveig Wiberg konstaterade att det är förödmjukande att tvingas att tigga och att det därför bör förbjudas.

Charliene Kiffer (V), Elin Lundgren, (S), och (MP)-företrädaren Bodll Ceballos, är eniga om att fattigdom inte kan förbjudas, därmed inte heller tiggeri. De vill att kommuner upplåter mark åt dem som söker sig från eländet i hemländerna till ett liv som tiggare på svenska gator och torg. Lili André, (KD), anser att civilsamhället ska hjälpa.

Staffan Nilsson, (C), påpekade att det bara gått 20 år sedan exempelvis Rumänien lämnade sitt gamla statsskick, och att omställningen kan ta tid, men Bodll Ceballos, (MP):s tredjenamn till EU-parlamentet har en annan åsikt:

– En prioriteringsfråga för mig är att få till ett regelverk där EU-länder måste jobba efter mänskliga rättigheter.

Just bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna i vissa EU-länder upptog en stor del av debatten, och Elin Lundgren, som nyligen läst Vitbok om övergrepp och kränkningar av romer, påtalade att det inte var länge sedan Sverige hade samma problematik.

Moderate Måns Montell underströk att det finns regler som ska tillämpas rörande ansvaret för enskilda som reser mellan EU-länder, och Kenth Lövgren, (FP) varnar för särbehandling:

– Då kan detta bli ett problem som mörka krafter kan använda sig av.

Lilian Sjölund, som modererade inläggen, konstaterade utifrån just romernas situation:

– Fick de mänskliga förhållanden att leva efter skulle de inte sitta på torget i Hudiksvall, och tigga.