Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill satsa miljoner på elnät

Ljusdal energi vill lägga 200 miljoner kronor på att tillsammans med ett industrikonsortium köpa hela Fortums elnät i Sverige.

Om Fortum ska sälja elnätet i Sverige vill Ljusdal energi vara med. En hemlig process har pågått sedan januari förra året sedan Fortum i januari förra året meddelade att bolaget övervägde en avyttring av samtliga nordiska elnät.

– Vi är nu i en grupp av bolag i Dalarna och Gävleborg som går in och försöker lämna ett bud på helheten. Det skulle innebära att vi blir delägare i nätet, säger Lars Wennerholm, vd för Ljusdal energi.

Gruppen kallas Faurebolaget, och planerar att investera i ungefär 20 procent av hela förvärvsbolaget. Andra intressenter i Fauregruppen är än så länge Bollnäs energi, Söderhamn nära, Dala energi, Härjeåns kraft, Jämtkraft, Malungs elnät och Sundsvalls elnät.

Ljusdal energi vill satsa 200 miljoner kronor som eget kapital till bolaget.

– För att vi ska få göra det kan vi gå två vägar. Det ena är att vi ställer egna säkerheter i form av vårt eget bolag eller att vi lånar på kommunal borgen.

Mer information kommer under eftermiddagen.