Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill sänka hastighet på grund av skolflytt

På grund av skolflytt av Njutångers högstadieelever till Iggesunds skola vill Njutångers föräldraförening sänka hastigheten på vägsträckan mellan orterna.

I november förra året bestämdes att Njutångers högstadieelever skulle flyttas till Iggesunds skola. När höstterminen börjar kommer därför årskurserna sju till nio varje dag åka sträckan till grannorten. Det är anledningen till att föräldraföreningen i Njutånger vill sänka hastighetsbegränsningen på sträckan mellan orterna från 70 km/tim till 50 km/tim.

– Skolflytten kommer innebära att eleverna kommer att färdas på den här sträckan varje dag och det känns inte tryggt, säger Sara Johansson som är ordförande i föräldraföreningen.

Sträckan mellan Njutånger och Iggesund har tidigare varit olycksdrabbad, även med dödlig utgång. Cykelbanan på sträckan ligger precis vid vägkanten, utan några räcken som skydd mot motorvägen.

– Det känns olustigt att släppa iväg våra barn med cykel på den här vägen, men samtidigt måste vi kunna ge dem den friheten, säger Sara Johansson.

Hastigheten på sträckan har tidigare sänkts från 90 till 70 km/tim, men Sara Johansson menar att det är ofta som hastighetsbegränsningen överskrids av bilisterna.

– Jag tror att man passar sig lite bättre om hastighetsgränsen är 50, men dessutom vill vi också att det sätts upp fartkameror på sträckan och det brukar göra en skillnad, säger hon.

Om två år invigs den nya E4:an på sträckan och då kommer trafiken på vägen att minska kraftigt och all den tunga trafiken kommer att försvinna. Men det tycker inte Sara Johansson är till stor tröst just nu.

– Det går många dagar på två år, säger hon.

Föreningen har nu lämnat in en ansökan till Länsstyrelsen i Gävleborg. Innan föräldrarna får ett svar ska Vägverket och polisen yttra sig i frågan.