Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill riva för att bygga nytt

Det finns en ambition att bygga nya bostäder på rivningstomterna i Delsbo.

– Vi tar beslut i höst, men tanken är att göra ett liknande bygge som kombohuset i Iggesund, säger Nils-Erik Blomdahl, vd för Hudiksvallsbostäder AB.

För bara några år sedan var efterfrågan på hyresbostäder i Delsbo så lågt att det inte hade varit aktuellt att ersätta byggnaderna. Men sedan en tid är vakansgraden låg i Delsbo. Därför tror Hudiksvallsbostäder att det finns behov att ersätta de hyreslägenheter som rivs. Målgruppen för nya hyresgäster är redan klar.

Ett nybygge kommer att följa modellen med kombohus från Iggesund. Bygget blir i så fall inom Sabo:s ramupphandling för kombohus, som är gynnsamt ur ekonomisk synpunkt. Bygget i Iggesund gav sexton lägenheter i två byggnader till en kostnad av 22 miljoner kronor. Bostäderna är anpassade för 70-plussare och Smedjegatan i Delsbo ligger strategiskt nära Edshammars åldringsboende.

Det är också en modell för byggnation som gör att hyrorna kan hamna på rimliga nivåer bedömer Nils-Erik Blomdahl. Hyrorna är en viktig aspekt. En kontrollpunkt inför beslut om nybyggnation blir därför efterfrågan på bostäder i före detta Frälsningsarmén i Hudiksvall. Där är det inflyttning den första januari nästa år.

Just nu är efterfrågan stor på boende centralt i Hudiksvall. Men Hudiksvallsbostäder har inte byggt några nya bostäder sedan Stallet uppfördes 1992. Därför är det risk att potentiella hyresgäster avskräcks av hyresnivåerna i nyproduktion.

– Frälsningsarmén blir ett viktigt test för att se vad marknaden klarar av för hyresnivåer, säger Nils-Erik Blomdahl.

Avtalet med Sabo går ut vid årsskiftet. Det innebär att Hudiksvallsbostäder redan i höst måste besluta sig i frågan om nybyggnation på Smedjegatan.