Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill öka Nordanstigsandan

/
  • – Det måste vara viktigare att vi har bra enheter i kommunen än var de ligger, tycker Anders Engström, som vill verka för Nordanstigsandan.

Att ersätta sockennamn i postadresser med Nordanstig kan stärka Nordanstigsidentiteten, tror Gnarpsbon Anders Engström.

Annons

– Nordanstig nämns aldrig som ort - det är ju ingen plats. Man kan jämföra med exempelvis en stad som Uddevalla. Där säger man att "i Uddevalla är det si och så" - det går inte här. Nordanstig finns bara som kommun, säger Gnarpsbon Anders Engström. Han vill verka för en starkare kommunidentitet bland invånarna och funderar mycket kring att Nordanstigsbor, förutom de inflyttade, nästan 40 år efter kommunsammanslagningen fortfarande är mer eller mindre sockenbor i sin identitet. Och han skriver:

"vi lever och verkar i en kommun. Många gånger tror jag det vore enklare att få samsyn i frågor om vi hade en gemensam utgångspunkt. Jag föreslår att kommunen verkar för att behåller våra sockenpostnummer och avslutar med Nordanstig precis som när en stad har olika postnummerområden. Det här löser naturligtvis inte några problem men det kanske kan hjälpa tanken en bit på vägen".

– Kanhända kan man behålla bynamnet, innan man skriver postnumret och sedan Nordanstig. På detta sätt blir Nordanstig inte bara ett namn på en kommun som det är nu, funderar Anders Engström, som även är aktiv politiskt inom socialdemokraterna. Han konstaterar att det varit ytterligt bekymmersamt att få enighet i besparingsåtgärder i nämnder och utskott.

– I vissa fall engagerar personer sig politiskt lika mycket för att försvara den egna socknens intressen, som för medborgarnyttan. När det ska sparas, och det måste vi ju göra på flera områden, ligger inte tonvikten på att bra enheter är viktigare än var i kommunen de ligger.

– Jag vill inte ta ifrån någon sin sockenidentitet, men vi behöver en starkare Nordanstigsanda, starkare Nordanstigsidentitet, annars kanske vi inte ens har chansen att behålla enheterna här i kommunen.

Annons