Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill landstinget lägga ner Ljusne HC?

Beskedet som på något sätt legat i luften kom den här veckan när Pre Care, som driver Hälsocentralen i Ljusne, meddelade att de vill hoppa av sitt åtagande!

Annons

De kan inte längre garantera patientsäkerheten! Är skälet som redovisas.

37 stafettläkare har företaget använt sig av under de tre år företaget funnits i Ljusne, det säger egentligen allt!

Hans Berggren, läkaren och föreståndaren för Hälsocentralen i Ljusne, innan Pre Care kom in i bilden, hade tillsammans med sitt personalkooperativ gjort Ljusne Hälsocentral till en av länets absolut bästa, med stor trygghet för patienterna. När nya anbud skulle läggas på driften ansåg Hans Berggren och personal att de inte hade någon möjlighet att hänga med, på grund av de nya pålagor som landstinget och dess ledning ville ha i form av terapeut och sjukgymnast.

Nämnas kan att Pre Care aldrig hade drivit en Hälsocentral innan de fick möjligheten i Ljusne.

"Vi ville ha en vårdcentral som riktade in sig på våra patienter och deras sjukdomar", sa Hans Berggren till mig.

Berggren hoppade också av att leda den nya organisationen som Pre Care tänkte sig, med motiveringen att deras anbud inte var seriöst. Något som han påtalade för både landstingsledning av dess tjänstemän. Naturligtvis fick Hans Berggren rätt, men att lyssna på någon ur läkarprofessionen var tydligen något som ingen i landstingsledning kunde tänka sig.

Hans Berggren flyttade till Per Ahlström och hans team i Söderhamn, under tiden har Ljusneborna varit som vilsna får med nya läkare vid varje besökstillfälle, samtidigt som den kvarvarande och pålitliga personalen har slitit hårt för att få det att gå runt.

Även Söderhamns kommuns företrädare har gett öppen kritik hur vården av de gamla i äldreboendena Björkbacka och Kastanjen skötts. Stormöte på stormöte har avlöst varandra i Ljusne där Pre Care och landstinget har fått förklara vad som hänt och varför Pre Care fick förtroendet att sköta Ljusne HC.

Varken stormöten eller utställda löften har hjälpt. Under tiden har flera patienter flytt Ljusne HC till andra vårdplatser, underlaget har tunnats ut dramatiskt, men det kanske var det som var meningen.

Landstinget kanske från början ville se till att slå igen Ljusne HC? Misstanken finns onekligen!

Under personalkooperativets tid ökade patienttillströmningen hela tiden och en tredjedel av patienterna kom utanför det naturliga upptagningsområdet. Detta på grund av den högkvalitativa vård och det bemötande som patienterna fick, saker som nu totalt raserats.

Ett val står för dörren och många kommer säkert att tänka sig för vilket parti de ska rösta på!

Hur ska det nu bli med Ljusne HC?

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp har onekligen en del att fundera på! Petter Karlsson, landstingets avtalsdirektör, hoppas på en snar lösning innan Pre Care hoppar av om en knapp månad.

Vad den består i kan ingen säga idag, men kanske det handlar om att bli en filial till distriktsvården i Söderhamn eller till Per Ahlströms organisation?

 

Karl Inge Brelin

Ljusnebo och pensionerad journalist

Mer läsning

Annons