Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill laglighetspröva vindkraftsbeslutet i Ovanåkersfullmäktige

Marga Boustedt i Arbetsgruppen blåst på Alfta finnskog vill nu laglighetspröva beslutet i kommunfullmäktige tidigare i år. Då fullmäktige sade ja till Bergvik skogs vindkraftprojekt Hälsingeskogen.

– Vi anser att grunderna i beslutet är felaktiga och strider mot tidigare fattade kommunala beslut, som översiktsplanen. Vidare har beslutsprocessen påverkats på ett otillbörligt sätt, säger Marga Boustedt.

Läs mer: Arbetsgruppen blåst på det kommunala vetot

Marga Boustedt var själv på plats, när kommunfullmäktige tog upp frågan om Hälsingeskogen.

Kommunen har försatt sig i en ekonomisk beroendesituation, när man började förhandla om den så kallade bygdepengen med Bergvik skog innan något beslut var fattat, enligt hennes ansökan om laglighetsprövning som har lämnats in till Förvaltningsrätten i Falun.

Bygdepengen är värd sammanlagt 100 miljoner, eller 30 000 kronor per vindkraftverk och år under 40 år. Pengarna brukar gå till exempelvis föreningar i bygden.

Marga Boustedt tar även upp förekomsten av kungsörn, smålom och orre i det område Bergvik skog vill göra till vindkraftspark. Hon anser att det strider mot artskyddsförordningen.

Läs mer: Länsstyrelsens miljöenhet säger nej till Hälsingeskogen

Hon vill även få det prövat om det gick rätt till, lagligt, när förslaget till beslut i kommunstyrelsen arbetades fram.

Från början fanns det ett tjänstemannaförslag som tydligt sade nej till Hälsingeskogen, men efter politiska påtryckningar dök det även upp ett ja-alternativ, enligt Marga Boustedt.

Det är länsstyrelsens miljöprövningsdelegation som dock fattar det slutliga beslutet om det blir ett tillstånd för en vindkraftspark på Alfta finnskog.

Miljö- och byggnämnden i Ovanåkers kommun har tidigare i sitt remissvar sagt nej till Hälsingeskogen med just tanke på förekomsten av bland annat kungsörn i området.

Läs mer: Vindkraftsprojektet på Alfta finnskog tar ny fart