Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill laglighetspröva vindkraftsbeslutet i Ovanåkersfullmäktige

Marga Boustedt i Arbetsgruppen blåst på Alfta finnskog vill nu laglighetspröva beslutet i kommunfullmäktige tidigare i år. Då fullmäktige sade ja till Bergvik skogs vindkraftprojekt Hälsingeskogen.

Annons

– Vi anser att grunderna i beslutet är felaktiga och strider mot tidigare fattade kommunala beslut, som översiktsplanen. Vidare har beslutsprocessen påverkats på ett otillbörligt sätt, säger Marga Boustedt.

Läs mer: Arbetsgruppen blåst på det kommunala vetot

Marga Boustedt var själv på plats, när kommunfullmäktige tog upp frågan om Hälsingeskogen.

Kommunen har försatt sig i en ekonomisk beroendesituation, när man började förhandla om den så kallade bygdepengen med Bergvik skog innan något beslut var fattat, enligt hennes ansökan om laglighetsprövning som har lämnats in till Förvaltningsrätten i Falun.

Bygdepengen är värd sammanlagt 100 miljoner, eller 30 000 kronor per vindkraftverk och år under 40 år. Pengarna brukar gå till exempelvis föreningar i bygden.

Marga Boustedt tar även upp förekomsten av kungsörn, smålom och orre i det område Bergvik skog vill göra till vindkraftspark. Hon anser att det strider mot artskyddsförordningen.

Läs mer: Länsstyrelsens miljöenhet säger nej till Hälsingeskogen

Hon vill även få det prövat om det gick rätt till, lagligt, när förslaget till beslut i kommunstyrelsen arbetades fram.

Från början fanns det ett tjänstemannaförslag som tydligt sade nej till Hälsingeskogen, men efter politiska påtryckningar dök det även upp ett ja-alternativ, enligt Marga Boustedt.

Det är länsstyrelsens miljöprövningsdelegation som dock fattar det slutliga beslutet om det blir ett tillstånd för en vindkraftspark på Alfta finnskog.

Miljö- och byggnämnden i Ovanåkers kommun har tidigare i sitt remissvar sagt nej till Hälsingeskogen med just tanke på förekomsten av bland annat kungsörn i området.

Läs mer: Vindkraftsprojektet på Alfta finnskog tar ny fart