Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill kunna laga sin egen mat på boendet – nuvarande avtal gör det omöjligt

De boende på asylboendet på Moheds camping vill kunna laga sin egen mat. Men enlig gällande avtal är inte det möjligt. För att uppmärksamma problemet matstrejkar nu de boende. De håller även sina barn hemma från skolan.

Under måndagen var Joakim Spetz och Göran Olsson från Migrationsverket på Moheds camping för att höra vad de boende hade att säga. Det var många som samlades i lokalen och ville framföra sina åsikter. Främst vill de ha möjlighet att laga sin egen mat.

– På många andra boenden får man pengar för att kunna göra sin egen mat. Det vill vi också ha möjlighet till, säger Samer Bako, som kommit hit från Syrien.

Men enligt föreståndare Alf Kanon är detta i dagsläget inte möjligt.

– Vi har ett avtal där vi ska tillhandahålla tre mål mat om dagen till de boende. Det måste vi hålla oss till. Sedan finns det inte tillräckligt med köksmöjligheter här just nu för att alla ska få laga sin egen mat, säger han.

Läs även: Flyktingarna om tumultet vid Migrationsverket: ”Vi vill bara kunna laga mat”

De boende tycker att kvalitén på maten som serveras är för dålig samt att bemötandet från serveringspersonalen inte är respektfullt. Alf Kanon medger att det funnits ett problem med personalen.

– Den person som det varit problem med har blivit tillsagd och snart kommer han inte längre ha någon kontakt med matgästerna, säger Alf Kanon.

Joakim Spetz och Göran Olsson från Migrationsverket säger att det är svårt att hitta en lösning där alla parter blir nöjda. Kontraktet gäller till i november och innan dess får man försöka hitta små konkreta saker att förbättra.

– Saker som att kökspersonalen visar respekt, hur man kokar riset och en möjlighet till förtäring även på kvällen är saker som skulle kunna bli bättre, säger Joakim Spetz.

Läs även: Mögel, dåliga duschrum, avloppsstank – asylboendet i Mohed har fått allvarlig kritik

De boende känner inte att det händer tillräckligt och sedan i torsdags vägrar de äta maten på boendet. De håller även sina barn hemma från skolan för att få till en förändring.

– Jag tycker det är tråkigt om barnen blir lidande. Alla barn har rätt till skolgång och vi måste försöka hitta lösningar, säger Joakim Spetz.

I dagsläget håller man på att bygga ytterligare ett kök på campingen. Inför höstens upphandling vill man vara ett boende med självhushåll. Alf Kanon förstår de boendes frustration.

– De blir mycket väntan och det kan ta månader innan man får sin asylutredning. Att laga mat är ett sätt att sysselsätta sig, men tyvärr är det inte möjligt med nuvarande avtal, säger han.

Läs mer: Moheds camping blir asylboende – 84 personer har flyttat in