Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha smör och fet mjölk i skolan

Alla skolor i kommunen ska ha minst ett alternativ till lättmjölk – och ett smöralternativ, typ Bregott. Det föreslår Thomas Backan (C) i en motion till kommunfullmäktige.

Annons

Av ekonomiska skäl, beslutade barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs att feta mejeriprodukter skulle tas bort i skolor och förskolor från och med 2012.

Nu har Thomas Backan skrivit en motion till kommunfullmäktige, där han vill byta ut dagens margariner mot smör och återinföra mellanmjölk – helst också standardmöjligt – som ett alternativ.

– Barn behöver näring och energi för att fungera, prestera, lära och för att växa, skriver han – och anser att kommunens kostenhet borde lyssna mindre till Livsmedelsverket och i stället hämta kostråd från miljöstyrningsrådet, som är regeringens expertorgan inom miljöanpassad offentlig upphandling.

Thomas Backans argument mot margarin, är främst att palmolja är en av huvudingredienserna och att detta leder till skövling av regnskog – men också att olika tillsatser används vid tillverkningen av margarinet.

Kommunfullmäktige beslutade på måndagskvällen att motionen ska remitteras till kommunstyrelsen för yttrande.

Senast i oktober i år ska den vara tillbaka i fullmäktige för beslut.