Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vill göra Worldvision Song Contest"

De ansvariga för Eurovision Song Contest 2016 vill arrangera en global tävling. Visionen är ett Eurovision, ett Asiavision och ett Americavision – med gemensam final.

Eurovision har kallats världens största musiktävling och lördagens final följdes av 200 miljoner tittare.Nu hoppas arrangörerna på en mångdubbelt större publik i framtiden, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.– Eurovision är ett lysande exempel på broadcast-tv som fortsätter växa och vinna nya territorier. Nu sänds det i fler länder, det sänds i USA och Kina för första gången. Jag tror att tävlingen kommer att växa ännu mer, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC2016, till SVT:s "Gomorron Sverige".I mars kom nyheten att den europeiska radio- och tv-unionen EBU tecknat ett avtal med det australiska tv-bolaget SBS för att arrangera en Eurovision-liknande tävling i Asien och Stillahavsområdet.Martin Österdahl säger att ett alternativ som diskuteras är att ha deltävlingar på olika kontinenter och gemensam final. Tillsammans skulle Eurovision, Asiavision och Americavision kunna bli Worldvision.– Ja, det finns sådana ambitioner och tankar inom EBU och Eurovision centralt. Det har funnits förfrågningar om att göra någonting i Amerika och en idé om att göra något i Asien. Vi får se var det landar.

(TT)

Fakta: Eurovision Song Contest i Asien // I mars kom nyheten att EBU och SBS tecknat avtal om att arrangera en musiktävling i Asien och Stillahavsområdet. "SBS har sänt Eurovision i över 30 år, så vi anser att de är en perfekt partner att bygga en tv-allians med och ge asiatiska låtskrivare och artister en chans att uppträda på Eurovision-scenen", hälsade Jon Ola Sand, EBU-chef för Eurovision Song Contest, i ett pressmeddelande då. Tanken är att runt 20 länder ska kunna delta i den första tävlingen som ska hållas i Australien nästa år. Värdskapet kommer sedan, liksom i Eurovision, att vara olika från år till år.