Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ge ett öre per kilo mjölk

Under fredagen sammanträdde EU-nämnden i riksdagen. På mötet begärde Eskil Erlandsson (C) att Sverige på jordbruksministermötet i Bryssel 7 september ska driva på för att stödköpa smör och skummjölkspulver med syftet att driva upp marknadspriset.

Bakgrunden är den politiska handelskonflikt som pågår mellan Ryssland och EU vilket drivit mjölkpriset i botten. Det handlar därför inte om ett vanligt marknadsproblem utan en politisk konflikt som bönderna tar skada av. Det tillfälliga stödköpet hade kompenserat mjölkböndernas skada.

En linje som Moderaterna och Kristdemokraterna anslöt sig till.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) var kritisk till Erlandssons förslag. Enligt regeringen skulle ett stödköpsprogram riskera att driva fram en överproduktion av mjölk i EU. Men det går inte att pressa ut mer mjölk än vad som redan finns ur kossornas spenar. Det tar flera år för kalvar att växa upp och bli nya mjölkkor. Det är alltså en mycket märklig slutsats som Bucht drar. I värsta fall handlar det om att Sverige med Bucht har en landsbygdsminister som saknar insikt i mjölkböndernas vardag.

Istället vill regeringen ge bönderna sänkt dieselskatt. Enligt beräkningar från LRF skulle sänkningen innebära mindre än ett öre tillbaka per kilo producerad mjölk. Regeringens erbjudande till svenska mjölkbönder är alltså ett slag i luften.

Enligt uppgifter inifrån EU-nämndens sammanträde var dessutom Sverigedemokraterna inte fulltaliga på mötet och man valde inte heller att yttra sig. Det innebär att Sverigedemokraterna passivt eller aktivt valde att stödja regeringes linje om att sitta i baksätet under förhandlingarna i Bryssel 7 september.

Sverigedemokraternas så kallade engagemang för det svenska jordbruket klingar därför falskt.