Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill få fler att våga ta steget

Våga ta steget in i kyrkan. Det är parollen för Kyrkan i tiden, som vill se en föryngring, lekmannamedverkan och en kyrka som står öppen för alla och dit alla vågar gå.

Kyrkan i tiden har arbetat för en föryngring på sin lista inför årets val.

– Vi fick med Lovisa Mickelsson den här gången men vi har många engagerade ungdomar i vår församling och hade flera på gång, säger Annika Träffe, som är nytt första namn på årets lista.

– Vi var ju föryngringar då vi började. Vi har blivit äldre vi också men fortfarande är det vi som står föryngringen i kyrkorådet med tre yrkesarbetande, säger Eva Åsåker då de summerar de gångna mandatperioderna.

Kyrkan i tiden fick 45 procent av rösterna i det förra kyrkovalet. Då fanns fyra grupperingar med. Den här gången ställer moderaterna inte upp med någon egen lista och Göran Josefsson är nytt andra namn på Kit-listan.

Men det är ingen kamp om makten bland nomineringsgrupperna i Järvsö. Där betonar alla det goda samarbetet med högt i tak och där alla får komma till tals. Men det innebär inte att man slår sig till ro och är nöjda med det som är.

Ekonomin måste lösas genom att medlemsantalet inte fortsätter att sjunka. För att lyckas med det krävs att ungdomarna trivs i kyrkan.

– Vi har en mycket bra ungdomsverksamhet och har ett 20-tal jätteengagerade konfirmandledare som jobbar med årets konfirmander. Det är något vi värnar om och vill stötta med studieresor och läger, säger Eva Åsåker.

– Ekonomin är än så länge bra, men vi måste ha de ekonomiska glasögonen på oss i de beslut vi fattar, säger Annika Träffe.

– Vi har ett stort ansvar mot församlingsborna. Intäkterna ska räcka till mycket och vi går inte ut med några stora vallöften, säger Eva Åsåker.

Ett steg i ledet mot effektivare verksamhet är diskussionerna på kyrkorådsnivå mellan Järvsö och Färila.

– Men vi pratar samverkan, inte sammanslagning, poängterar Annika Träffe.

Men grunden är intresset för gudstjänstlivet i den egna församlingen.

– Vi vill se en kyrka som är öppen för alla, med en varierat gudstjänstliv med sång och musik och som värnar om barnen och ungdomarna, säger Eva Åsåker.