Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill du ha lokal mjölk - köp den

I fredags protesterade Milkos bönder utanför Coops butiker i landskapet.
Hudiksvall, Söderhamn, Bollnäs, Kilafors, Ljusdal och flera andra orter hade både bönder, djur och gratis varuprover utanför butikerna.

Annons

Argumenten för de lokala produkterna var närproducerat, korta transporter och arbetstillfällen lokalt. Och inte minst – de öppna landskapen.

Det är mycket som är oklart om Coops avtal med Milko – eller inte avtal. Men det är klart att landskapsmjölken blir kvar.

Nu är det främst huvudleverantörskapet striden står om. Och får man tro kunderna utanför butikerna i fredags så borde Milko vara huvudleverantör till Coops butiker i Hälsingland.

I KF:s egen hållbarhetsredovisning står också att "Vi är medlemsägda. Det innebär att vi inte har några andra intressen än medlemmarnas och kundernas."

Med det borde det vara avgjort. Milko borde få vara huvudleverantör i Hälsinglands butiker och Arlas produkter finns utöver det.

Frågan om vem som ska vara huvudleverantör är också extra känslig i Gävleborg. Mer än i andra delar av landet.

Det eftersom Konsum i Gävleborgs vd Anders Stake också sitter som ordinarie ledamot i KF:s centrala styrelse. Det har han gjort sedan 2004. Han är den enda verkställande direktören från de lokala organisationerna som finns i styrelsen.

Säkert ett mycket fint uppdrag.

Men i det här fallet har det inneburit att han har fattat ett beslut i KF:s centrala styrelse - att Arla ska vara huvudleverantör för mejeriprodukter i Sverige. Och då blir det svårt att förhandla bort avtalet lokalt.

För det är i den centrala styrelsen som beslutet är fattat att Arla ska vara huvudleverantör. Att vara för ett beslut i en styrelse men vara mot samma beslut i en annan är ingen bra lösning.

För Gävleortens mejeri verkar nu saken vara avgjord. Milko kommer fortfarande att vara huvudleverantör.

Och i torsdags skulle frågan avgöras även i Hälsingland för Milkos räkning. Men nej, det ska nu plötsligt avgöras längre fram i april. Förhandlingar pågår.

Arla har inte bara förhandlat med Konsum och dess föreningar. De har också förhandlat med vissa ICA butiker, Hemköp, Willys och Citygross. Där flera av butikerna, som tidigare inte brytt sig så mycket om vad produkterna kommer ifrån nu har ändrat sig efter protesterna. De kommer att ta in fler lokalproducerade varor.

För den som väljer till slut är konsumenten.

Om du tycker det är viktigt med bönder i landskapet, välj den lokala mjölken. För det räcker inte att skriva under upprop på Facebook eller ta emot gratis varuprover utanför affären.

Du måste handla produkterna också. Och frågan är om inte det här behövdes. Det är inte självklart med lokala produkter i affärerna.

Det behövs aktiva konsumenter.

Och kanske har protesterna och upproren och facebookgrupperna öppnat ögonen på konsumenterna. Det går att påverka.

Det gör du genom att välja det du köper.