Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill byta regeringskansliet mot riksdagsplats

/
  • Samarbetet mellan regeringens allianspartier har fungerat bra, men visst har det krävts en hel del förhandlingar för att foga samman den gemensamma politiken. Det vet Anders W Jonsson som har arbetat i regeringens samordningskansli.

I fyra år har centerpartisten och barnläkaren Anders W Jonsson från Hedesunda funnits i regeringskansliets absoluta kärna.

Trots att han stortrivts vill han nu istället ersätta en hälsing som riksdagsledamot.

Annons

Vid de två senaste valen har Centern bara fått ett riksdagsmandat i Gävleborg. Hälsingen Sven Bergström har suttit på det.

Nu står Anders W Jonsson på listans första plats. Han ser ingen nackdel i om traditionstyngda hälsingecentern blir utan representation i riksdagen.

– De senaste åren har jag arbetat mycket med frågor som berört företag i Hälsingland. Jag är uppvuxen i Jämtland och bor i Gästrikland. Medeltalet blir Hälsingland, säger han med ett leende.

På listans andra plats står Karin Ånöstam från Vallsta. Anders W Jonsson tror att hon har en reell chans att komma in i riksdagen utan att genom personvalet kryssa sig förbi honom.

– Vi var nära ett andra mandat både 2002 och 2006.

I Rosenbad har Alliansregeringen ett samordningskansli med sju förhandlare från varje parti. Tillsammans med en moderat, en folkpartist och en kristdemokrat Anders W Jonsson sett till att alla partierna är överens innan just socialdepartementets förslag hamnar på regeringen bord för beslut.

Det har varit första gången han arbetat med politik på heltid.

Regeringen har genomfört sådant som inte fanns med i Alliansens gemensamma valplattform 2006. Anders W Jonsson lyfter fram Vårdvalsreformen.

– Den ser jag mig mycket som pappa och barnmorska till. När partierna lade fast valplattformen kunde de inte komma överens i den frågan. Det var vi förhandlare som diskuterade det och såg att vi hade en samsyn där.

Anders W Jonsson har också varit djupt involverad i de hårt kritiserade förändringarna inom sjukförsäkringen.

– Man ska komma ihåg att det här är den största förändringen som gjorts av socialförsäkringssystem i Sverige. Då hamnar alltid några människor i kläm, men man måste jämföra med hur det var tidigare. För många fler som gått åratals sjukskrivna har det varit oerhört positivt att få komma till Arbetsförmedlingen och få insatser som kan hjälpa dem tillbaka. Vi gjorde en miss när det gäller de cancersjuka. Det har vi rättat till

Nu är Anders W Jonsson en person som vill byta arbetsuppgifter rätt tätt för att hålla engagemanget vid liv.

– Jag tror att min erfarenhet från regeringskansliet gör att jag även som riksdagsman kan ha rätt stort inflytande på regeringens politik.

I riksdagen skulle han vilja fortsätta att arbeta med de sociala frågorna.

– Det är ju inte jag som bestämmer, men det känns som slöseri att sätta mig på något annat.

Mer läsning

Annons