Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bygga vindkraft i Järvsö

Företaget Vindmark vill ansöka om att bygga nya vindkraftverk i närheten av Harsa. Det handlar om snurror på både Blacksåsberget och Bondarvsvallsberget. I veckan diskuteras båda ärendena på samråd.

Annons

Än så länge är båda projekten på planeringsstadiet och det handlar om en mindre mängd vindsnurror, där sex stycken är planerade att uppföras på Bondarvsvallsberget och fem på Blacksåsberget. Det senare kommer att diskuteras vid ett samråd på Järvsöbaden under onsdagen.

– Vi har gjort en miljökonsekvensbeskrivning och det finns inget som bestrider en etablering av vindkraft där, säger Lars Mattila, vd för företaget Vindmark.

Blacksåsberget, är ett så kallat riksintresse för vindbruk. Det innebär att det pekats ut av Energimyndigheten som särskilt lämpligt för att bedriva produktion av vindkraft.

Men det finns inte med i kommunens vindkraftsplan.

– Det är bygglovspliktigt och ligger inte med i någon plan. Ytterst är det en fråga som politikerna får ta ställning till, man får se över ansökan när den kommer in, säger Mattias Svensson, plan- och bygglovhandläggare på Ljusdals kommun och fortsätter:

– Bara för att det inte finns med i planen behöver det inte vara skrivet i sten att man inte får bygga där.

Vad är det som är bra med att bygga vindkraft just där?

– Det beror ju på att det är mycket vind och blåser bra där, säger Mattias Svensson.

Alldeles i närheten av Harsa ligger även Sörby vindkraftspark, som troligtvis kommer att börja byggas under våren. När ansökan lämnades in var Harsagården en av aktörerna i området som hade synpunkter på uppförandet.

Men den här gången kommer man inte att yttra sig, säger ägaren Anders Snar.

– Vi har haft samtal med företaget och sagt att vi inte kommer att överklaga något. Men jag är inte positiv till vindkraften, vi tänker bara inte lägga någon energi på det för det är ändå ingen som lyssnar, säger han.

Annons