Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill bygga nytt i centrala Arbrå

Nya hus och bostadsområden kan stärka en orts självkänsla. Det är en utgångspunkt för kommunala AB Bollnäs Bostäder när det gäller centrala Arbrå.
Konkreta planer finns nu för ett nytt flerbostadshus nära Stentorpsgränd.

På måndagskvällen redogjorde bostadsbolaget för sina idéer vid kommunfullmäktiges sammanträde.

Både vd:n Lars Åsberg och styrelseordföranden Ulf Nyrén målar upp en framtidstro som står i stark kontrast till senare års pessimism kring ortens utveckling.

Nu talas det i stället om möjligheter.

Bara framtiden kan visa om det finns täckning och substans för det ljusare tonläget. Men Bollnäs Bostäder markerar tydligt inriktningen i sitt nya koncept.

– Vi är inte rädda för att satsa i Arbrå. Det finns en kraft i Arbråbygden med starka företag, stabila varumärken och kreativa och kunniga invånare som möjliggörare, säger Lars Åsberg och Ulf Nyrén.

Enligt de båda kommer det på sikt att finnas behov av både nya bostäder och en uppfräschning av de äldre bestånden.

Först ut bland flera idéer är ett så kallat trygghetsboende. Det handlar om en av de modeller som tagits fram via allmännyttans riksorganisation SABO i programmet för så kallade Kombohus.

Var ett nytt hus ska placeras är ännu inte helt bestämt. Men ett hett alternativ är ett område nära Stentorpsgränd och den västra delen av Stationsesplanaden. Där finns närhet till exempelvis hälsocentral, livsmedelsaffär, motionsanläggningar och bank.

Men väljs den lokaliseringen krävs det först en ny detaljplan. Modellen är annars redan prövad i Hälsingland. Förra året stod två sådana hyreshus klara i Iggesund. De har blivit studieobjekt för Bollnäs Bostäder.

Målgruppen nu är i första hand äldre Arbråbor som planerar att sälja sina villor och som vill hyra. En central upphandling av Kombohusen gör också de nya hyreshusen relativt billiga.

Men bostadsbolaget vill även försöka locka yngre som jobbar i Arbrå, men inte bor där. Riktade rabattkampanjer och delaktighet vid renoveringar ses som ett sätt att få fler att skriva hyreskontrakt.

Kommunala verksamheter ska också erbjudas lokaler på "mycket förmånliga hyresvillkor". Andra våningen på hälsocentralen är ett högprioriterat objekt för uthyrning.

Extra resurser för uppsnyggning av Bollnäs Bostäders områden i Arbrå är ytterligare en del i nysatsningarna.

Ny kantsten, häckar, målning, träd, bänkar och vatten ses som insatser som med enkla medel höjer trivseln och ersätter en del slitna centrummiljöer.

– Men vi prövar det här på affärsmässiga grunder, betonar Lars Åsberg.

Det var för ett år sedan som den politiska ledningen i kommunen gav kommunchef Kjell Öhrström i uppdrag att utveckla Arbrå. Men idén till upplägget kom från Ulf Nyrén och bostadsbolaget.