Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill bygga bostäder i Arbrå

Kommunägda Bollnäs Bostäder vill satsa på bostadsbyggande i Arbrå. Och nu vill bolaget veta vad Arbrå- och Vallstaborna tycker och tänker om detta.

Vid kommunfullmäktiges möte i januari, presenterade bostadsbolagets vd Lars Åsberg och styrelseordförande Ulf Nyrén (S) både planer och visioner för byggande i Arbrå.

Frågan diskuterades också vid bolagets styrelsemöte häromdagen. Och Lars Åsberg ska nu fortsätta diskussionerna med kommunen om att få köpa mark för framtida byggande nära Stentorpsgränd. Det finns också önskemål om en ny detaljplan, som tillåter bostäder där.

– Men vi behöver också veta hur stort intresset är, säger Ulf Nyrén.

Det hoppas han få veta mer om, efter en marknadsundersökning som ska genomföras i Arbrå- och Vallstaområdet den närmaste tiden. Senast i nästa vecka skickas den till närmare 2 200 hushåll med postnummer 82010 och 82011.

– Vi har varit ute och affischerat i bygden för att förvarna om undersökningen – och hoppas på en hög svarsfrekvens, säger Elinor Uppgren som är chef för Bollnäs Bostäders kundcenter.

Undersökningen fokuserar inte på trygghetsboendet – i tvåvåningshus med hiss – som presenterades för kommunfullmäktige i januari. Här handlar det om intresset för nybyggda bostäder i Arbrå över huvud taget.

– Vi har ju planer på att bygga där, säger Elinor Uppgren. Men före beslut, vill vi veta vad de som bor i den här delen av kommunen tycker och tänker.

I undersökningen ställs det allmänna frågor om intresset för nybyggda bostäder i Arbrå – till exempel hur mycket man är beredd att betala, vilken lägenhetsstorlek som man är intresserat av, hur mycket man är beredda att betala och om det finns behov av bilplats.

Hur länge ska undersökningen pågå?

– Vi har inte sagt något om det. Men den 14 april ska vi lotta ut tio presentkort på 1 000 kronor styck – som gäller i butiker i Arbrå – bland dem som har svarat. Så vi hoppas få in många svar till dess.

Bostadsbolaget ska nu också ta fram förslag och kostnadsberäkningar för att bygga hiss i ett av sina trevåningshus i Arbrå.

– Vi vill att folk ska kunna bo kvar och inte behöva flytta från orten för att det inte finns vanliga lägenheter med hiss där, säger Ulf Nyrén. I dag finns det bara hiss på äldreboendet Ängslunda.

Ulf Nyrén räknar med att förslag på olika hisslösningar ska presenteras för Bollnäs Bostäders styrelse senare i vår.