Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill Bollnäsborna ha ett hyreshus på torget ?

Den frågan borde rimligtvis få ett svar innan man nu än en gång rusar iväg och fattar beslut om torgets framtida öde.

Annons

När man drev igenom beslutet att sälja Brotorget till det danska företaget Sjaelsö, trummade man hela tiden ut, att Bollnäs behövde en galleria på torget för att gynna affärslivet i centrum, för att behovet av affärslokaler var skriande stort och för att stora affärskedjor önskade etablera sig i Bollnäs centrum.

En majoritet av kommunens politiker ställde sig också bakom beslutet att sälja fastän att man därmed berövade Bollnäsborna den samlingsplats Brotorget erbjöd.

Folkpartiets protester tystades snabbt och bemöttes endast med att vi var emot all utveckling. Det stämde givetvis inte - Folkpartiet var emot att sälja stadens torg.

Vad har då hänt sedan beslutet togs ?

Brotorget har tömts på allt.

Pub Bells löstes ut till ett fantasipris för att man därmed skulle undanröja risken för ett överklagande från dess ägare.

Snoddasreliefen med vattenspel monterades ner, Brotorgsscenen med Mårten Anderssons underbara målning gick samma öde till mötes, gamla vackra träd kapades ner och kvar fanns till slut endast en öken, ett öde torg som blivit en skamfläck i vår fina stad.

Men med dårars envishet har den politiska majoriteten med sina stödpartier Centern och Moderaterna hävdat, att galleriaplanerna står fast, en lösning är nära förestående.

Men så plötsligt har allt tal om behovet av affärslokaler i centrum i en handvändning bara utplånats.

Nu är det behovet av bostadsrättslägenheter i centrum som är det stora problemet och som kräver en snabb och omedelbar lösning. Nu måste stadens torg bebyggas med bostäder. Affärslokaler är det inte längre tal om annat än i en liten del av den planerade byggnaden.

Vad detta egentligen handlar om är naturligtvis en helt annan sak.

Det handlar om prestige. Det handlar om att man till vilket pris som helst måste rädda ansiktet inför alla Bollnäsbor som protesterat mot beslutet att sälja Brotorget.

Om kommunledningen vill visa något som helst kurage och stå för att man gjort en urusel affär, bör man nu om inte förr återta torget och göra en omstart. I stället väljer man än en gång att trassla vidare och tro att man därmed räddat projektet.

Jag har reserverat mig mot beslutet att medverka till att det byggs ett hyreshus på Brotorget. Jag har i stället föreslagit att avtalet mellan kommunen och Sjaelsö fullföljs och att kommunen återtar torget.

Jag anser också i enlighet med den motion vi från Folkpartiet lämnat i kommunfullmäktige att torget skall återskapas, det får ta den tid det tar.

Byggs ett hyreshus på fastigheten så är stadens torg för alltid förlorat.

Viktigast är dock att få svaret på frågan: Vill Bollnäsborna ha ett hyreshus på torget?

Vi behöver inte vara den enda stad i världen som säljer ut sitt torg. Vi har nog med spektakulära projekt som gör oss unika ändå!

Ingrid Hammarberg

Gruppledare Folkpartiet

 

 

 

Mer läsning

Annons