Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill bli den yngste att vinna Årets kock – Emil Säll har målet klart för sig

Final i både gymnasie-SM och årets kockelev. Dessutom praktik på Restaurangakademien och med kockarna som ska representera Sverige i världens mest prestigefyllda matlagningstävlig – Bocuse d'or. Det har varit en fullspäckad vår för Emil Säll.

Emil Säll har haft mycket att stå i senaste tiden. I vintras fick han, tillsammans med klasskamraten Mikael Akkus, representera Bollnäs i Gymnasie-SM i matlagning i Globen. Nyligen tävlade han om att bli årets kockelev.

Däremellan har han hunnit med att praktisera på Restaurangakademien. Där blev han erbjuden att extrajobba som kursassistent, något långt ifrån alla praktikanter blir.

– Klart det var roligt att jag fick det erbjudandet. Under de fem veckorna jag var där hade jag tre dagar ledigt. Men jag tyckte bara att det var skitkul. Jag var ju där för att visa upp mig, säger Emil Säll.

Och visa upp sig var precis vad han gjorde. För inte långt efter praktiken kontaktade en av kursledarna, Magnus Albrektsson, Emil och erbjöd honom ett uppdrag som han inte kunde tacka nej till.

– Han frågade om jag ville följa med till Zanzibar för att sätta en ny meny åt en restaurang där och lära upp deras kockar att laga den.

Sagt och gjort – Emil åkte dit och lyckades utföra uppdraget han åtagit – med den äran.

– Jag körde på som en galning varje dag. Det var verkligen lärorikt, säger han.

En förmiddag fick han ledigt. Då åtog han sig ett annat uppdrag som inte hade med matlagning att göra.

– Jag fick jobba som engelsklärare i en liten byskola. Det var jätteroligt. Barnen var alldeles lyriska. Tror inte någon av dem någonsin sett en vit människa tidigare, säger han och berättar vidare att den upplevelsen berikat honom och är något han kommer bära med sig för resten av sitt liv.

Läs mer: Här får de veta att de är vidare i kock-SM: "Man är i chock"

Emil hann knappt landa i Sverige efter Zanzibar-uppdraget innan han kastades in i nästa stora sammanhang – finalen i Årets kockelev. Någon pallplats blev det inte för Emil men responsen från juryn är ändå något han tagit åt sig av.

– Du får inte sluta tävla. Det finns mycket potential i dig, sa juryn till mig efteråt. Så jag tror jag var rätt nära pallen ändå, säger han.

Till sommaren väntar studenten för Emil. Innan dess ska han hinna med ytterligare en praktik på Grand Hôtel i Stockholm.

Läs mer: Emil och Mikale slipar formen inför SM-finalen

Men därefter är framtiden än så länge ett blankt papper. Jobberbjudanden har han redan fått, men än så länge inget han nappat på.

– Jag vill vara på ett ställe där jag kan lära mig mer. Jag vill bli ännu bättre på det jag gör, säger Emil, och fortsätter att berätta om vad han har i siktet framöver:

– Det är klart att jag vill öppna eget någon gång i framtiden, men det får vänta ett tag. Först vill jag tävlingsmatlaga, för då får man verkligen skapa. Och skapa är något jag verkligen tycker om. Jag har fram till 2020 på mig att bli den yngste att vinna Årets kock, så jag siktar på det.

Läs mer: Fjärdeplats i SM-finalen för kockelever från Bollnäs restaurangutbildning