Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill bevara soldattorpen på Hian

Rune Callberg vill bevara de gamla soldattorpen på Knåda Hian, utanför Edsbyn.

Rune har även samlat en rad intressanta historiska fakta om soldattorpen på Hian.

Rune har nu även svarat på Länsstyrelsens upprop om att vara med och hjälpa till och ordna kurser och fältvandringar/byavandringar i intressanta byar i länet. Därför besökte Barbro Hårding från Länsstyrelsen Knåda häromdagen och fick vara med om en vandring i de gamla knektarnas fotspår. Responsen var positiv.

– Vi hade en väldigt massa knektar och soldattorp just här i Knåda. Det rörde sig om 58 olika torp och 40 knektar, säger Rune Callberg och visar en karta med alla boställen.

I det gamla indelningsverket, som avskaffades först i samband med att Sverige fick allmän värnplikt, innebar det ständiga knekthållet att ett antal hemman, vilka utgjorde en rote, höll en soldat med lön och torp.

På Hian samlades flera byars soldattorp. Rune Callberg vill i första hand att allt material han har samlat om de gamla knektarna och soldattorpen bevaras. Han kan även tänka sig att leda byavandringar och studiecirklar om soldattorpen på Hian.