Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill att Los ska synas i SVT

/
  • Snöläget på vägarna i Lostrakten kan skilja rejält i jämförelse med Ljusdal och Edsbyn. Därför borde Los med sina speciella väderförhållanden finnas med på väderkartan enligt bygderådet.

När SVT visar vädret i sina regionalprogram finns en vit fläck mellan Ljusdals och Idre. Den fläcken vill nu Loos bygderåd fylla med att få orten placerad på väderkartan.

Annons

Via e-post har bygderådet nu skrivit till Sveriges television med en begäran om att få komma med på kartorna i regionalprogrammen Gävle-Dala och Jämtlandsnytt.

Ljusdal finns med på kartan, men...

– Det är stora skillnader i väderförhållanden mellan Ljusdal och Los, som ligger flera hundra meter högre och dessutom skiljer nästan två växtzoner, säger Jenny Breslin, ordförande i bygderådet.

Bygderådet skriver att "väderkartan (Gävledalakartan) som den är i dag har ett helt tomt område mellan Ljusdal och Idre (en sträcka på ca 20 mil fågelvägen) och då Los ligger nästan mitt i mellan dessa orter skulle Los bli en bra referenspunkt på kartans ortstomma del."

Den ökande trafiken på väg 296 genom Los, då alltfler, inte minst yrkeschaufför, kör enligt GPS för att hitta kortaste transportväg mellan norr och syd motiverar också att vädret i Los rapporteras. Trafikförhållandena kan skifta rejält under året och många lastbilar har kört fast eller kört av vägen i centrala Los, enligt bygdrådet.

Los ligger högt över havet och har ett klimat som inte avspeglar närområdet, till exempel Ljusdal eller Edsbyn. Ofta är vintern merbesvärlig där på grund av mikroklimatet på mellan 520-671 meters höjd över havet. Snötäcket kan öka rejält under en resa från Edsbyn till Los.

Speciellt under semestrar, sportlovsveckor och stugbytardagar passerar väldigt många turister Los på väg till sportorter i Härjedals- och Jämtlandsfjällen.

Los läge på gränsen mellan Hälsingland, Jämtland och Dalarna, borde göra orten till riktmärke på flera läns kartor, hävdar bygderådet.

Annons