Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilks hundar inte välkomna i riksdagen

I dag samlas riksdagen igen, efter juluppehållet. Men det blir utan rondellhundar. Till Sverigedemokraternas förtret.

Annons

Sverigedemokraterna har väl inte gjort sig kända för att gå i bräschen för de kulturpolitiska diskussionerna. Däremot för SD då och då en yttrandefrihetsdebatt som oftast har ett enda syfte: att partiföreträdare och anhängare ohämmat ska få gå till angrepp på och demonisera muslimer. Debattörer med sakliga argument, statistik, fakta eller väl underbyggda argument göre sig icke besvär.

En väl genomarbetad propagandaapparat kuggar igång och vädjar till våra lägsta känslor - och framför allt till vår rädsla.

I december skickade partiets gruppledare, Björn Söder in en begäran till riksdagens talman om att ge Lars Vilks möjlighet att visa upp sina rondellhundar i Riksdagshuset.

Björn Söder drog paralleller till den mycket uppmärksammade Ecce Homo-utställningen av Elisabeth Ohlson Wallin, som innehöll bilder av Jesus i sexuella och homoerotiska situationer. Konstnären drabbades av hot och attentat och därför beslutade talmannen då att visa utställningen i riksdagen, som ett stöd för yttrandefriheten och för att ge riksdagsmännen chansen att själva se utställningen.

Om det kan man verkligen ha delade meningar. Alla partier var inte odelat positiva. Kristdemokraterna tyckte då, liksom nu i rondellhundsfrågan att det är "onödiga religiösa provokationer".

Kanske kan man också fråga sig varför Riksdagshuset ska innehålla några utställningar över huvud taget. Riksdagsmännen måste vara kapabla att ta sig till ordinarie konsthallar och utställningslokaler för att titta på samtidskonst och hålla sig ajour med debatten.

De är tillräckligt isolerade som de är, så varje gång de närmar sig det öppna samhället där de som röstat på dem befinner sig, är av godo.

När det gäller rondellhundarna så har i alla fall Björn Söder fått nekande svar från samtliga gruppledare.

"Kvalificerat trams" kallar Anders W Jonsson, C, förfrågan. Carina Moberg, S, har mycket riktigt uppfattningen att riksdagens lokaler är till för lagstiftande verksamhet, inte för utställningar.

Björn Söder är naturligtvis upprörd och kallar sina politikerkollegor för fega, att de är rädda för "islamistiska repressalier" medan han själv är yttrandefrihetens banerförare.

Undrar vad Lars Vilks tycker om att hans rondellhundar används av Sverigedemokraterna.

Och vad han egentligen själv har för syfte, mer än att bli uppmärksammad? En konstnär som höll på att falla i glömska.

Respekterade publicister har tagit strid för att visa rondellhundarna där Muhammed framställs förklenande, på bild. Förmodligen inte för dess konstnärliga kvaliteter, utan för att det är så yttrandefriheten fungerar: "Jag behöver inte gilla dina åsikter men jag är beredd att dö för att du ska få ge uttryck för dem". En mycket eftersträvansvärd princip.

Men uttnyttja inte yttrandefriheten för låga syften, Sverigedemokrater!

Mer läsning

Annons