Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket Sverige vill SD få tillbaka?

/

Just nu är det högsäsong för opinionsmätningar. Alla de etablerade partierna tycks hålla ett rätt betryggande avstånd till fyraprocentsspärren medan Sverigedemokraterna pendlar däromkring. I förra veckans mätningar var de ibland inne i riksdagen och andra gånger kvar ute i kylan.

Annons

Sverigedemokraterna är ett parti i ropet just nu. Tack vare deras stoppade TV-reklam där en pensionär jagas av burkaklädda kvinnor med barnvagnar. Att Gudrun Schyman tog debatten om jämställdhet med deras partiledare i TV. Att statsministern varnade för att rösta på partiet eftersom det kan hota statsfinanserna med en vågmästare. Att deras hemsida blivit hackad. Och så vidare.

Att vara ett parti i ropet innebär att många pratar om dem. Inte så många pratar med dem.

I TV4-dokumentären Dom kallas rasister försökte Lena Sundström få svar på vem som är den typiske SD-väljaren genom att resa runt i Sverige. Många av dem hon träffade hade i princip aldrig någon kontakt med invandrade personer. Män i villor på landsbygden som inte kände av integrationsproblem i sin egen vardag, men som hade hört hur tokigt det kan bli med mångkultur och hade starka åsikter om kostnader, kriminalitet, kulturkrockar.

Därför undersökte Sundström de där sakerna. Till exempel räknade på kostnader och lusläste statistik över begångna brott.

Statistik kan vara krånglig att redovisa. Men några intressanta saker lyftes ändå fram. Som att 95 procent av de utrikesfödda aldrig någonsin varit misstänkta eller blivit dömda för något brott. Att den största riskfaktorn när det handlar om brottslighet är klasstillhörighet - inte etniskt ursprung.

Och att det logiska vore att rädslan för ens bekanta vore mer utbredd än främlingsrädslan. Detta eftersom offer och förövare känner varandra sedan tidigare när det gäller 70 procent av de grova brotten såsom mord, misshandel, dråp.

Sverigedemokraterna pratar inte längre om att bevara Sverige svenskt. Deras nya slogan är i stället Ge oss Sverige tillbaka. Som för att skapa bilden av att någon utifrån har tagit Sverige ifrån oss som lever här.

Oklart dock vad som ska tas tillbaka. Om det är ett Sverige innan vallonerna kom hit på 1600-talet, innan unionsupplösningen med Norge, innan arbetskraftsinvandringen från dåvarande Jugoslavien och Grekland på 60-talet.

Vilket Sverige är det genuint svenska som SD vill få tillbaka?

I dåliga tider, när många som känner sig maktlösa, är det lätt att börja leta syndabockar. Att dela upp folk i vi och dom, där vi gör rätt för oss medan dom utnyttjar systemen blir till en matematik som tilltalar många.

En elev berättade för mig häromdagen att invandrarna fick högre barnbidrag än infödda svenskar. Det var därför de födde så många barn. Han hade ingen källa till påståendet, men var övertygad om att det var sant. Tills motsatsen bevisades.

Även om mätningarna duggar tätt för tillfället så är det faktiskt bara en opinionsmätning som räknas. Den som avslutas på kvällen den nittonde september. Som det ser ut nu så kommer då ungefär fyra procent ha valt att rösta för intolerans och främlingsfientlighet.

Men ju fler vi är som röstar på något av de andra alternativen – desto svårare får Sverigedemokraterna att nå över den där ödesdigra fyraprocentsspärren.

Mer läsning

Annons