Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket parti tänker du rösta på?

Det är snart val. Men har någon frågat vad du röstar på?

Annons

Tänkte just det. Den frågan ställer vi aldrig till varandra.

Svensken håller ängsligt hårt på sin valhemlighet. Om man inte är politikerproffs vill säga. Eller tillhör den försvinnande lilla del som är medlem i ett politiskt parti.

Men alla vi andra. Varför vågar vi inte fråga?

Vad skulle hända om du på partajet i kväll eller någon annan kväll skulle föreslå att ni går varvet runt med frågan: Vilket parti tänker du rösta på i höst?

Förmodligen skulle du betraktas som en tråkmåns och festförstörare, eller rent av som en provokatör, som kommer dragandes med en så personlig fråga.

Men vadå? Vi kan ju prata om i stort sett vad som helst med varandra – sex och samlevnad, relationer, ekonomi, samhällsproblem, till och med om religion när det blivit tillräckligt sent och tillräckligt många vinglas.

Men fråga inte vilket parti din kompis röstar på! Och tala inte om själv. Där går gränsen.

Jag har bevakat de tre senaste presidentvalen i USA. Och har lagt märke till hur öppna amerikanerna är med sina politiska sympatier.

En försvinnande liten del är lojala partimedlemmar. Men när det drar ihop sig till val ställer jättemånga upp som volontärer i aktionsgrupper och delar ut flygblad, knackar dörr, mejlar eller ringer.

Många går omkring med knappar som berättar vilket parti eller vilken politiker man stöder. Utan att skämmas.

Där är valet en folkrörelse, medan valet i folkrörelsesverige är en angelägenhet för politiker och anställda ombudsmän.

De är de enda som öppet visar vad de röstar på. Men medan de ger järnet för att bli valda eller återvalda hukar deras eventuella sympatisörer i buskarna i skydd av sin valhemlighet.

Visst finns det länder där man sätter hela sin karriär eller till och med sitt liv på spel om man avslöjar sina politiska sympatier.

Men vad skulle man riskera här?

Många kanske döljer sina politiska sympatier för att slippa argumentera och försvara sitt parti. Men varför måste man lojalt kränga på sig en hel ryggsäck med partiåsikter bara för att man röstar på ett parti?

I förra presidentvalet i USA stötte jag på en aktionsgrupp i Colorado Springs som skulle vara helt otänkbar i Sverige.

Där fanns gruppen "Republikaner för Obama"!

Kan ni tänka er "Socialdemokrater för Reinfeldt" eller "Moderater för Sahlin"?

Nej, jag förstår det. Men visst skulle det skapa lite härligt förvirrande dynamik.

Nu tänker jag ta några veckors semester. Får se om jag vågar störa mina vänner i sommarvärmen med frågan om vad de tänker rösta på i september.

Eller om jag själv får frågan.

Trevlig sommar!

Mer läsning

Annons