Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilka vetenskapliga grunder har Tidholm?

Thomas Tidholm förnekar sig inte! Allt som det aktiva skogsbruket gör är fel.

Annons

Skövla – ödelägga och föröda – skogen påstår han att skogsbruket gör.

Jättelika hyggen: medelstorleken är fyra hektar = åtta fotbollsplaner.

Körskador: Skogsnäringen och Skogsstyrelsen har påbörjat ett program för att komma till rätta med dessa.

Sterila planteringar: Var befinner sig Tidholm när han ser sådana planteringar som sen ej kan reproducera sig till en ny skog den dan avverkning sker? 

Hänsynen i skogen blir bara bättre för vart år som går. Mer skog avsätts bland annat. Men det tar tid att göra förändringar. Skogens omloppstid här i Hälsingland är mellan 70 och 120 år, så vissa åtgärder syns först efter en längre tid.

Sen läser Tidholm artikeln i Skogseko som en viss potentat läser Bibeln! Man måste lägga in skogen i ett större sammanhang, inte bara som ett kollager, utan också som en förnyelsebar råvarukälla.

Forskaren i artikeln skriver att han är tveksam till att öka intensiteten i skogen. Kalkylen han visar på är att 470 kg koldioxid undviks släppas ut i atmosfären för varje avverkad skogskubikmeter. Forskarna analyserade också om vad som händer om man lämnar skogen för fri utveckling i stället för att bruka den. Man kommer då förr eller senare till ett tillstånd då naturens nedbrytande krafter, som till exempel insektsangrepp som dödar skogen, eller eldsvådor som gör att skogen förvandlas från en upptagare av koldioxid, till enbart ett statiskt kolförråd. Men gör man som Tidholm förespråkar, så har man ingen nytta av att få ut biobränsle, träprodukter, med mera, under en skoglig omloppstid. Nyttan bör ju vara större att ersätta fossilsamhället och använda träprodukter i stället för betong och aluminium.

I Sverige har vi en skogspolitik som jämställer produktion och miljö. Målet med denna är ett skogsbruk i samklang med naturen och ett bidrag till Sveriges levnadsstandard. Senaste året bidrog skogsnäringen med 125 miljarder i nettoexport.

Det skulle vara intressant att få veta vad Tidholm har för vetenskapliga grunder för sina påståenden om skogsnäringen.

Erik Andersson

skogsbonde från Iste, Vallsta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel