Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilka ska vinna kampen om (s)kolan?

Striden om skolan var en av de som Socialdemokraterna förlorade stort i förra valet. Sedan dess har partiets förnyelse av skolpolitiken pågått.

I höst är det dock dags att sätta ner foten. Då har Socialdemokraterna partikongress. Inför det presenterades i förra veckan delar av förslaget på DN debatt.

Den stora frågan verkade då vara om friskolorna ska kunna gå med vinst. Eller om just det ska förbjudas.

En diskussion om form istället för innehåll.

Om man dessutom skulle dra resonemanget till sin spets så är frågan hur man skulle göra med alla andra som bedriver verksamheter för skattemedel. Ska ett byggföretag som bygger åt kommunen inte heller få gå med vinst?

De företag som bedriver handikappomsorg eller andra uppdrag åt socialtjänsten, ska de inte heller kunna gå med vinst?

Åsikterna fick dessutom snabbt motstånd på samma debattsida av partimedlemmar med en helt annan åsikt om vad som är viktigt i skoldebatten.

"Vi måste inse att skolpolitikernas uppdrag i dag är att garantera alla barn den kunskap de har rätt till, oavsett om eleverna går i en kommunal skola eller friskola. Det är genom tydliga mål, fler och tidigare kunskapskontroller och utkrävande av ansvar som vi ska styra skolan, och inte genom detaljbeslut. Då blir det också ointressant om eleven går i en friskola eller i en kommunal skola." Det skrev fem socialdemokratiska kommunalpolitiker i förra veckan.

Det är bara att instämma.

Idag finns två stora hot mot den kommunala skolan.

Det första är klåfingriga skolpolitiker som lägger sig i saker de ska överlåta till rektor och lärare.

Det andra stora hotet är klåfingriga administratörer som tar pengar från den kommunala skolan och lägger på lösningar centralt i kommunen.

En självständig, driven och duktig rektor får idag störst frihet och bäst förutsättningar i en friskola. Så ska det inte vara. Den kommunala skolan ska också vara en möjlighet för den som vill driva en skola.

För de allra flesta föräldrar är det självklart att välja en skola som passar ens barn. Barn är olika.

Ingen förälder är beredd att utsätta sitt barn för ideologiska experiment. Ingen väljer friskola eller kommunal skola utifrån ideologiska skäl. Föräldrar väljer det som de tror blir bäst för deras barn.

Friskolor ställer till det i den kommunala planeringen. Det gjorde även förskolorna när enskilda alternativ började etablera sig i kommunerna.

Men nu ser de allra flesta enskilda förskolor som något självklart. Och för många föräldrar är det även självklart att kunna välja både dagis och skola till sina barn.

Verkligheten har än en gång sprungit förbi Socialdemokraterna.

Partiet har stora svårigheter att förnya sina åsikter.

Att friskolorna finns är ingen kontroversiell fråga. Inte heller att de kan gå med vinst. Men frågan är vilka svar socialdemokratin ska ha på den viktigaste frågan.

Hur och vad ska eleverna lära sig i den svenska skolan?

Och vilken del av partiet kommer att vinna på Socialdemokraternas partikongress i höst?