Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka är alternativen efter valet?

Idag avslutas ledarsidans enkät till politikerna med frågan: Varför vill du att väljarna ska rösta på ditt parti?

Annons

Och svaren följer ungefär samma mönster som de elva frågor som vi hittills ställt. Med andra ord är det svårt att hitta några tydliga alternativ eller skarpa profilerade svar.

I enkäten har partierna varit tämligen överens om att skolan och jobben är två av de viktigaste frågorna, att ekonomi, tillväxt, miljö och befolkningsutveckling är några av de största utmaningarna inför framtiden, och att skapa goda villkor för unga och äldre.

Det som i någon mån skiljer partierna åt är synen på valfrihet i vård, skola och omsorg och synen på skattehöjningar. Där speglar de lokala partierna rätt väl sina rikspartiers uppfattningar.

Den riktigt intressanta frågan vem som ska regera med vem undviker de flesta politikerna för att ha så stor handlingsfrihet som möjligt.

I Ovanåker är dock alternativen lite klarare än i Bollnäs, även om FP, KD och M i Ovanåker svävar lite på målet och verkar vilja hålla Centern på sträckbänken, efter partiernas inbördes smågnabb om kommunledningen för ett år sedan.

Men C säger klart att målet är att bilda ett borgerligt kommunstyre.

Socialdemokraterna, med lika många mandat som C, utmanar denna gång de borgerliga partierna på ett tydligare sätt än tidigare, och hoppas kunna bilda kommunledning tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Det kräver dock att Miljöpartiet tar sig in i fullmäktige och vill jobba med S och V. Dessutom måste de borgerliga partierna tappa fyra mandat, vilket skulle vara förvånande.

I Bollnäs med tio (!) partier är bilden mer komplicerad, inte minst med anledning av den nya uppstickaren Bollnäspartiet.

Partiledaren Olle Nilsson Sträng säger att Bollnäs behöver ett nytt parti med sunt förnuft utan ideologiska låsningar. Innebär det att han och hans tidigare parti saknat sunt förnuft och öppenhet? Vad finns det då för anledning att tro att han drabbats av sunt förnuft bara för att han toppar ett annat partis lista?

Att Bollnäs minskar antalet mandat från 49 till 45, och att sex av fullmäktiges nio partier har tre eller färre mandat, ökar ovissheten ytterligare om vilka som kommer att styra Bollnäs efter valet.

Klokast är nog att rösta på det parti och de personer som man tycker har agerat mest konsekvent och trovärdigt under den senaste mandatperioden. Och som man tror kan utveckla Bollnäs.

Mer läsning

Annons