Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viljan finns men pengarna saknas

Försvarsviljan är god. På annat sätt kan inte DN/Ipsos opinionsundersökning om återinförd allmän värnplikt tolkas. 7 av 10 svenskar är för. Nästan 9 av 10 är för att pliktlagen ska fortsätta vara könsneutral.

När värnplikten lades i vila 2010 var tanken att yrkesförsvar skulle vara tillräckligt för att klara av internationella insatser.  Alliansregeringens stora misstag var att bortse från behovet av ett nationellt försvar, som ställer helt andra krav på volym och uthållighet. Men inte ens med yrkesförsvarets dimensioner har försvaret klarat av rekryteringen. Minst 7500 soldater saknas idag enligt en granskning av Ekot. Det är hälften av krigsförbanden. Av dessa handlar det om ca 1200 heltidsanställda och flera tusen deltidsanställda soldater och sjömän. Reservofficersbristen är också omfattande.

Läs även: Sverige visar att man inte är beredd att göra särskilt mycket

Till det kan läggas att krigsplaceringarna inte är samordnade, vilket Lars Wilderäng på Cornucopia påpekar. Många krigsförbandsplacerade är alltså verksamma vid andra samhällsviktiga funktioner. I en krissituation kommer det att bli tomt på ett ställe vilket gör helheten ännu skörare för totalförsvaret. 

Varningssignalerna med slopad värnplikt har varit många. 2011 konstaterades att det saknades 3000 personer, med en prognos om 5000 två år senare. Och idag alltså minst 7500.

Även om den framtida personalförsörjningen nu utreds av Annika Nordgren Christensen kommer det att ta tid att åtgärda problemen, trots att utredningen ska hålla sig inom befintliga lagar och bana väg för snabbt införande. Utredningens riktning handlar om en blandning mellan plikt och yrkesarmé som i Norge och Danmark. Dessutom ska lösningarna vara kostnadsneutrala i närtid, vilket i praktiken är en konsekvens av den misslyckade försvarsöverenskommelsen från i våras. Överenskommelsen orkade bara gå halvvägs till mötes för försvarets minimibehov för att klara av enveckasförsvaret. Försvarets totala andel av BNP kommer inom kort gå under en procent av BNP vilket är en historisk låg nivå även utan att vara i en orolig tid. För att prata klartext, tror inte att återinförandet av plikt återskapar försvarsförmågan och löser problemet med det bristande territorialförsvar.

Läs även: En tydlig och olycksbådande signal

När Sveriges beslutsfattare inom försvars- och säkerhetspolitik möts i Sälen på söndag på Folk och Försvars Rikskonferens så är det här en obekväm fråga för de flesta. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har fått de pengar han får av finansen och har att hålla skenet uppe. I egenskap som partidistriktsordförande för Dalarna konstaterar Hultqvist på debattplats i DT att läget är under kontroll. Siffrorna säger något annat, Hultqvist eget agerande att skyndsamt göra det bästa med det han har understryker det.

Svenska folkets försvarsvilja är god, nu behöver politiken svara upp mot det - i många år framåt.

Intresserad av försvars- och säkerhetspolitik? Du har väl inte missat Podd72,

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar