Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vilja att sitta kvar – men förtroendet då?

Efter ett maratonmöte – som varade i princip hela dagen – kom ledamöterna i Socialdemokraternas verkställande utskott ut från partikansliet på Sveavägen 68 i Stockholm. Med sig hade de budskapet att de ställt sig bakom sin partiledare. Ett enigt beslut.

Därefter framträdde partisekreteraren Carin Jämtin och partiledaren Håkan Juholt på en gemensam presskonferens där de förklarade att Juholt sitter kvar som partiledare och att han uppger sig ha kraft och vilja att genomföra uppdraget.

Enligt Juholt kände han efter partiledardebatten i riksdagen att Sverige behöver mer av socialdemokratisk politik och inte mindre. Därför har han bestämt sig för att fortsätta.

Däremot hade han inte några riktigt bra svar på hur han tänker sig att återvinna det förtroende som nu har gått förlorat. Eller hur han ska lyckas att sätta fokus på den politik som han menar att Sverige är i så stort behov av, när han samtidigt vet att hans förutsättningar att göra detta har försvårats avsevärt såväl på kort, medellång som på lång sikt.

Att resa runt i landet för att möta både medlemmar och väljare är säkert en viktig del i ett sådant arbete. Men det är knappast tillräckligt för att mildra den ilska, frustration och besvikelse som finns hos såväl medlemmar som väljare.

Med Juholt som partiledare kommer Socialdemokraterna att få det svårt i nästa valrörelse.

Att förundersökningen mot Juholt har lagts ner betyder inte att problemen försvinner, eftersom den främsta kritiken inte har haft sin grund i det juridiska utan det moraliska.

Det är också problematiskt för Juholt att han så tydligt poängterar att han har gjort ETT fel. Och då hänvisar till ersättningen för lägenheten. Därefter säger han att det möjligen kan vara fel i två av hans reseräkningar, och menar då att bland alla de tusen resor han har gjort de senaste åren kan det ha blivit fel vid två tillfällen.

Det är dumt, farligt och onödigt av Juholt att låsa sig så vid de saker som nu har kommit fram, och i det närmaste försöka förminska misstagen. Det hade varit bättre om han ödmjukt bett om ursäkt för de fel han har gjort.