Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vildsvin fällt i Bjuråker

Välnärd galt föll för älgstudsaren.

När Berge-Tjärna jaktlag i Bjuråker var ute i skogarna sista söndagen i januari blev det ingen älg, men de gick inte lottlösa hem. En vildsvinsgalt på dryga 100 kilo fälldes efter en kort spårning, och därmed hade de mystiska klövspåren i trakten också fått sin förklaring.

– Det har förekommit tecken på att det kunde finnas vildsvin här, men ingen har sett djuret. Folk har sett att något har bökat runt i marken, och på senhösten syntes det grisspår i skogen. Och folk har skojat om att det nog är en tamgris som har kommit ut, berättar Roger Larm, som till sist fick fälla vildsvinsgalten.

Galten vägde 102 kilo, med hud och allt. Det som inte hamnar i grytor hos jaktlaget har gått för montering hos en konservator.

I Hälsingland är det inte vildsvin som står först i turordningen när man rustar sig för jakt. Djurens förmåga att föröka sig och överleva på nordliga breddgrader diskuteras, men åtminstone den som fälldes i Bjuråker såg välmående ut, säger Roger Larm:

– Den var i otroligt bra kondition, och var kanske två, tre år. Den hade gott om fett på ryggen, och en otrolig päls som var alldeles kolsvart. Jag är säker på att vildsvin kan etablera sig här, och det kan säkert bli en trevlig jakt. Men man vill ju inte att det ska bli som i södra Sverige, där det är så många att det blir problem.