Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktoria Karlsson och Per Jonsson uttagna i ny Rio-trupp

Med 100 dagar kvar till Paralympics presenterades 13 nya namn i den svenska truppen. Bland dessa namn återfinns två längdhoppare från Hälsingland: VM-medaljörerna Viktoria Karlsson och Per Jonsson.

Läs också: Följ Viktoria Karlsson bakom kulisserna i hennes blogg

Under måndagen presenterades de fyra första namnen i den svenska friidrottstruppen till Paralympics i Rio. 19-åriga Viktoria Karlsson finns med i den exklusiva skaran som nu har säkrat en biljett till Rio.

– Jag kan inte säga att det var väntat, men jag visste att jag låg bra till i och med att jag låg topp fem på världsrankingen, säger Karlsson, som inte känner att uttagningen medför någon extra press.

– Just nu tycker jag bara att det är väldigt, väldigt roligt. Det är nästan jobbigare att vänta och inte veta. Det är jätteskönt att få det här beskedet så att jag kan lägga fullt fokus på att bara köra.

Flera friidrottare kommer att tas ut i den svenska truppen, men det exakta antalet är ännu inte klart.

Per Jonsson, till vardags lärare vid idrottsgymnasiet i Bollnäs, är en annan av de fyra friidrottare som nu finns med i den svenska truppen, som totalt innehåller 33 indivuduella idrottare och två lag efter att 13 nya idrottare presenterats under måndagen. Jonsson slog sitt personliga rekord när han i fjol hoppade hem VM-guldet i Quatar med ett hopp som mätte 7,15.

Läs också: VM–guld till Per Jonsson

Jonsson och Karlsson är nu två av medaljhoppen i den svenska truppen, som hoppas kunna toppa noteringen på tolv medaljer från mästerskapet i London.

– Vi har en större medaljkraft än i London. Det betyder inte att det kommer att ge fler medaljer, men vi ser starkare ut på förhand, säger Ines Lopes, idrottsansvarig i truppen, till TT.

Viktoria Karlsson tror att ett hopp som mäter kring 4,70–4,80 kan ge medalj och hon vet att hon har kapaciteten att ta sig upp på pallen.

– Jag har så klart en dröm om att stå på pallen. Sedan är det också mitt första Paralympics, så jag vet inte hur det kommer att vara. Jag har varit på testeventet så jag har koll på allt rent praktiskt, men att vara på mästerskapet är nog mycket större än vad man kan föreställa sig.

– Det blir mycket se och lära, men jag vet också att jag har kapaciteten att ta medalj om jag hoppar på min högsta nivå. Jag har hoppen i kroppen men det gäller att jag blir jämnare där.

Läs också: Viktoria Karlssons nya succé – klar för två grenar på EM: "Har haft en jättebra utveckling"

Viktoria Karlsson har redan börjat nedräkningen till Rio, men har många andra uppgifter att klara av på vägen. Ett stort mål är EM, dit hon kvalat i både längd och 200 meter.

– Rio har alltid varit det stora målet, men det gäller att ta en sak i taget. Jag kommer att börja med EM nu men det är alltid Rio som kommer att ha högsta prioritet.

Väl på plats i Rio hoppas hon kunna stötta det övriga laget så mycket som möjligt.

– Det kommer bli jättehäftigt att åka med hela svenska laget och alla andra idrottare. Man har alltid fokus på sig själv och sin egen insats i första hand, men så mycket som det går vill man vara med och stötta alla andra.

Läs också: Så ska synskadade Viktoria hoppa hem guldet i Rio: "Jag vill ta världsrekordet"

Fakta: Paralympics-truppenSvenska paralympier som togs ut på måndagen:Maria Bjurström, bocciaRickard Nilsson, cykelPeter Malmberg, cykelJessica Enfot, cykelGunilla Wallengren, friidrott (1 500 meter)Viktoria Karlsson, friidrott (längdhopp)Per Jonsson, friidrott (längdhopp)Jeffrey Ige, friidrott (kula)Helene Ripa, kanotFia Fjelddahl, seglingEllinor Axelsson Vaughn, skytteLotta Helsinger, skytteHåkan Gustafsson, skytte

Uttagna sedan tidigare:Anna-Carin Ahlquist, bordtennis.Alexander Öhgren, bordtennis.Ingela Lundbäck, bordtennis.Emil Andersson, bordtennis.Linus Karlsson, bordtennis.Victor Sjöqvist, bordtennis.Anders Bäckman, cykel.Nicolina Pernheim, judo.Louise Etzner Jakobsson, ridsport.Stefan Olsson, rullstolstennis.Pernilla Lindberg, simning.Lina Watz, simning.Mikael Fredriksson, simning.Ludvig Nyrén, simning.Karl Forsman, simning.Maja Reichard, simning.Philip Jönsson, skytte.Martin Häll, skytte.Joachim Norberg, skytte.Jonas Jacobsson, skytte.Goalball, herrlandslaget.Rullstolsrugby, herrlandslaget. (TT)