Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktor blir sjuk i skolan

12-årige Viktor Eriksson i Rengsjö blir sjuk när han går i skolan – och läkare sätter hans problem i samband med mögelallergi.

Nu får han hemundervisning och har kontakt med lärare och klasskamrater via datorn.

Annons

Ett par timmar varje skoldag sitter Viktor vid köksbordet hemma i Västerböle med datorn framför sig. Med hjälp av dataprogrammet Skype kan han se och höra det som händer i klassrummet i Rengsjö skola, ett par kilometer därifrån.

Lektionerna på distans går bra, tycker Viktor.

- Men jag vill hellre vara på skolan än sitta här hemma. Det enda jag kan vara med på är slöjden, för då åker vi till Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Och gympa, när den är utomhus.

Viktor hade aldrig haft problem med allergier, när han i början av året fick huvudvärk och ont i magen i skolan. I maj blev han så dålig att togs in akut på Hudiksvalls sjukhus – och utredningar har sedan visat att han drabbats av en mycket omfattande födoämnesallergi och dessutom är allergisk mot svartmögel.

"Det kan vara så att denna mögelallergi triggat igång Viktors födoämnesallergi och därför kan det innebära en ökad risk för Viktor att vistas i skolan innan den är helt mögelsanerad" skriver en barnläkare vid Hudiksvalls sjukhus i ett intyg till skolans rektor.

Mamma Lena – som är lärare på Rengsjö skola – har gått ner i arbetstid och är hemma och lagar matlådor med specialkost åt Viktor en dag i veckan. Hon undervisar honom också i bild och svenska.