Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt med långsiktig energipolitik

Svar till Berndt Magnusson (26/1).

Jag delar Berndt Magnussons uppfattning om att Sverige måste ha en långsiktig energipolitik och energiförsörjning. Det är viktigt för oss som är privata elkonsumenter men för näringslivet är det av avgörande betydelse att Sverige har konkurrenskraftiga priser på el och att man har långsiktiga spelregler.

Jag står helt bakom alliansens energiöverenskommelse som har brutit den handlingsförlamning som Berndt Magnusson beskriver. Det betyder att vi kan utveckla de befintliga energikällor som vi har i Sverige, där både vattenkraften och kärnkraften är en viktig del, samtidigt som de förnyelsebara energikällorna byggs ut kraftigt.

Jag har bett riksdagens utredningstjänst besvara frågan om hur elpriserna har varierat i Sverige de senaste sex åren. De säger i sin rapport; ”På en väl fungerande marknad i jämvikt är det utifrån marginalkostnaden, det vill säga den rörliga kostnaden för den sist producerade enheten, som marknadspriset bestäms. I takt med ökad efterfrågan, givet samma utbud, stiger priserna och signalerar att nyinvesteringar behövs. Enligt teorin kommer priserna att stiga tills de motsvarar den långsiktiga marginalkostnaden för ny produktion, eller genomsnittskostnaden. Omregleringarna på de olika elmarknaderna har ur ett samhällsekonomiskt synsätt lett till en effektivare prissättning och ett effektivare utnyttjande av produktionskapaciteten, om man bortser från eventuell marknadsmakt. I Norden svarar vattenkraften för hälften av kraftproduktionen, varför den hydrologiska balansen är av stor betydelse för prisutvecklingen. Tillgången till vattenkraft bestämmer i vilken utsträckning som dyrare, ofta fossilbaserad kraftproduktion behöver tas i anspråk för att täcka den kontinuerligt ökande efterfrågan på el. Hur högt priset blir beror på produktionskostnaderna där bränslepriserna och speciellt priset på kol är av stor betydelse för prisbildningen.”

Eftersom priset på el sätts efter tillgången spelar alltså utbudet av energi stor roll för priset och kärnkraften står för en viktig del av produktionen när det är riktigt kallt ute. Sverige har nu för första gången på lång tid i svensk politisk historia en väl balanserad energiöverenskommelse som ger näringslivet de långsiktiga spelregler som behövs och oss elkonsumenter lägre priser på sikt när utbudet av elproduktion ökar. Det behövs mer konkurrens och ökat utbud av el, inte mindre, för att ge lägre priser.

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel