Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att vara behövd

Många söker nya utmaningar efter pensionsdagen.

– Pensionärer har samma rättigheter som andra att försöka förbättra sina liv, innehållsmässigt och ekonomiskt. Man vill fortfarande känna att man betyder något, och det kan vara värdefullt att få ett tillskott till pensionen.

Därför finns det också en tillströmning av arbetssökande hos företaget Hyr en pensionär, förklarar distriktschefen Lars Lindström, Hudiksvall. Han är själv pensionär, och har arbetat fem år i det nya företaget.

– Jag började när jag hade varit pensionär i tre månader. Då hade jag byggt lite på huset, och var klar med det jag hade tänkt göra, säger han.

Företagskonceptet föddes i Stockholm, för knappt tio år sedan, och slog därefter rot i Bollnäs. Nu finns det anställda från Uppland, Dalarna och norra Västmanland, upp till Härjedalen och Hälsingland.

Runt 200 pensionärer arbetar inom företaget, och rekryteringen sköter sig själv. Många vill jobba vidare, och kanske pröva nya saker.

– Att arbeta hos oss kan vara en bra övergång från det gamla jobbet till att vara helt ledig. Många vill inte bara sitta hemma, de vill komma ut. Känna sig behövda, konstaterar Lars Lindström.

Det som efterfrågas bland kunderna är mest hantverksjobb. Många småjobb, som de större firmorna inte är intresserade av. Lösa eldosor, mindre snickeriarbeten och målarjobb. Men det blir större jobb också. Just nu har man lagt ett komplett köksbyte bakom sig.

– Det börjar ofta med att vi gör mindre jobb, och så blir det lite mer, och när det är dags för större jobb hör kunderna av sig, för de vet att vi fixar det, säger Lars Lindström.

Kunderna värdesätter de äldres erfarenhet, påpekar Lars Lindström. En rörmokare med 40 års erfarenhet känns trygg. När det gäller städhjälp i hemmet är just de äldre medarbetarna ofta välkomna hos uppdragsgivare som själva är äldre.

– Utan att de yngre ska nedvärderas, för de är duktiga. Men när båda är äldre har man mer gemensamt, mer att tala om. Och det är min uppgift att se till att rätt person kommer ut på de olika jobben.

Pensionärerna betalas per timme, med i stort sett marknadsmässig lön – efter kompetens och färdigheter. Skattemässigt är det en lönande affär att jobba efter pensioneringen, förutom glädjen av att fortfarande ha en plats i ett arbetsgäng.

När företeelsen var ny, hände det oftare att någon fällde syrliga kommentarer om äldre som konkurrerade med unga arbetslösa som bättre kunde behöva ett jobb, minns Lars Lindström.

–Det händer mera sällan nu. Man ska väl ha samma rättigheter i livet som alla andra, även om man har passerat en viss ålder.