Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att träffa andra i samma sits

För den som drabbas av afasi förändras livssituationen helt. Att träffa andra i samma situation är viktigt för att bryta den isolering många hamnar i.

Afasiföreningen Bollnäs-Ovanåker försöker att ordna olika aktiviteter för att drabbade ska få just den möjligheten. Ett exempel är det gäng som varje torsdag träffas i Bollnäs Bowlinghall.

– Det här är jättekul för oss, berättar Jan Larsson. Vi är ett gäng på 6-7 stycken som har träffats en gång i veckan för att bowla och det är jätteviktigt att få komma ut och träffa folk i samma situation som man själv befinner sig i.

En person med afasi har enkelt uttryckt språksvårigheter. Man får svårt att tala, förstå tal, läsa och skriva, men man har ofta oförändrat intellekt.

Läs också: Ett handikapp som inte syns

Jan Larsson berättar hur han själv drabbades. Han var 53 år och jobbade som snickare när han fick en stroke för fyra år sedan.

– Jag minns över huvud taget inte mycket från de första dagarna, säger Jan. Men jag blev förlamad på högra sidan och det dröjde många veckor innan jag kunde komma hem igen.

En stroke kan sätta sig på högra eller vänstra sidan och när den sätter sig på den högra råkar man oftast också ut för afasi.

Jan har återhämtat sig relativt bra. Han talar långsamt men tydligt.

– Jag har lite svårt med motoriken när jag ska skriva och så blir jag trött för minsta lilla.

Han har återfått hyfsad rörlighet i högra armen och arbetstränar vid Mötesplats Afasi. Mötesplatsen finns i afasiföreningens lokal på Öster i Bollnäs och den är öppen dagtid, måndag till fredag.

Dit kan man gå för att träna upp språket, bland annat med hjälp av olika datorprogram. Man kan komma en och en eller delta i olika gruppaktiviteter, den sociala biten är minst lika viktig.

– Att man tappar språket är ofta ett lika svårt handikapp som att bli förlamad, säger Maj-Lis Olsson som är ordförande i den lokala afasiföreningen.

– Att inte kunna uttrycka sig, inte kunna kommunicera med andra på samma sätt som tidigare, får många att isolera sig från samhället, fortsätter hon. Det handlar inte bara om att tala, man får också svårt att skriva och problem med siffror, man kan inte läsa av en klocka och kan inte betala när man är på en affär.

Läs också: En kamp för att bli förstådd

Afasiföreningen försöker så ofta som möjligt att ordna olika sociala aktiviteter för sina medlemmar, torsdagsbowlingen är bara ett exempel. Och man behöver inte vara rädd att man inte kan rent fysiskt. Så länge man klarar att stå upprätt finns hjälpmedel för den som inte riktigt kan greppa ett klot.

Varje år får cirka 12 000 personer afasi i Sverige Afasin uppstår av en hjärnskada, vanligtvis beroende på en stroke, men den kan också bero på en tumör eller traumatiska skador från exempelvis en trafikolycka.

– Men trots att så många drabbas är kunskaperna hos allmänheten väldigt dåliga, konstaterar Maj-Lis Olsson. Det är det många som inte vet vad afasi egentligen är.

Det här är också en av anledningarna till att man utsett en speciell dag, lördagen den 10 oktober, till den Internationella afasidagen. Ett sätt att uppmärksamma och informera om vad afasi egentligen är.