Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att spara el

Målet för Sveriges framtida energiproduktion borde vara att göra den ekologiskt och ekonomiskt hållbar vilket betyder att fokus måste läggas på förnyelsebara källor. Då blir Sveriges energiproduktion mindre sårbar för störningar.

Svar till André Assarsson (5/3) som anser att jag slentrianmässigt viftar bort fakta.

För det första är frågan vad som egentligen är Sveriges ambition angående vår energiproduktion och vad man klassificerar som billig el.

Om man räknar med alla kostnader inkluderat investeringskostnaderna för kärnkraften så blir situationen plötsligt en helt annan. Samtidigt som det blir dyrare att bygga kärnkraftverk så minskar kostnaden för att bygga ut förnyelsebara energikällor.

Ett annat faktum är att vi faktiskt har ett överskott då elförbrukningen inte har ökat med mer än cirka fyra procent de senaste decennierna. Trots detta bör vi försöka få bukt på energislöseriet både för ekonomin och miljön.

Den finska reaktorn i Olkiluoto som är under uppförande är ett gott exempel på att reaktorprojekt har kraftiga problem med förseningar och spräckta budgetar vilket inte talar för att kärnkraften skulle vara framtidens lösning på energiproblemet.

Även avvecklandet av en reaktor kostar en massa pengar.

Precis som Assarsson tycker jag också det är dumt att importera dyr och smutsig kolkraft. Dock tycker jag att Sverige bör satsa betydligt mer tid och resurser på att utveckla förnyelsebara energikällor. Två exempel på projekt som bör få ökade resurser från regeringen är det relativt ouppmärksammade Ångström Solar Center vid Uppsala universitet där det pågår omfattande forskning kring solenergi och Centrum för vindbruk vid Högskolan Gotland som fokuserar på utbildnings- och kompetensfrågor inom vindkraft.

Målet för Sveriges framtida energiproduktion borde vara att göra den ekologiskt och ekonomiskt hållbar vilket betyder att fokus måste läggas på förnyelsebara källor. Då blir Sveriges energiproduktion mindre sårbar för störningar.

Sammanfattningsvis vill jag bara säga att jag innerligen hoppas att det säkerhetstänkande som Assarsson talar om verkligen håller de mått som påstås av kärnkraftsförespråkarna eftersom vi annars invaggats i en falsk trygghet med katastrofala konsekvenser.

Joakim Lanker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel