Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktiga val i livet vill vi göra själva

/

Åttio av landets kommuner erbjuder nu valfrihet i hemtjänsten.
Det betyder i klartext att du som har rätt till hemtjänst kan välja vem som ska komma hem till dig. Och välja bort det du inte är nöjd med.
Det borde vara en självklarhet.

Annons

Men det är kontroversiellt bland vissa politiker i Hälsingland.

Svenskt Näringsliv i Gävleborg har i veckan presenterat en undersökning som kartlägger politikernas inställning till lagen om valfrihet, LOV.

I Hudiksvall kommenterar kommunalrådet Sven-Åke Thoresen (S) reformen och rapporten med ”För egen del tycker jag det är viktigt att individen ska kunna göra egna val inom den kommunala omsorgen. Valfrihet ska vi genomföra, men det ska ske på vårt sätt, på ett kontrollerat sätt.”

Hans partikamrat i Söderhamn, Eva Tjernström (S), har däremot en annan inställning ”Ökad valfrihet för individen är viktig och vi har tilltro till att den kommer att utveckla det lokala näringslivet. Vi ser detta som en start.”

I riksdagen var oppositionspartierna mot införandet av valfrihetsreformen.

Och i Ockelbo lovar kommunalrådet, dyrt och heligt, att de inte ska införa reformen. Där är det kommunal hemtjänst som gäller.

Hot eller möjlighet? Partikamraterna är inte överens. Men det kan knappast vara ett motstånd mot att handla upp eller anlita andra för att utföra kommunens arbetsuppgifter.

För Hudiksvall har lagt ut nästan hela ansvaret för gator, parker och vägar på entreprenad. Men när det gäller hemtjänst så går det tydligen inte.

För de allra flesta invånare är dock valfrihet en självklarhet. Viktiga val i livet vill vi välja själva.

Dagis till barnen, gymnasieskola för den som ska utbilda sig och äldreomsorg för den som behöver.

Vad är problemet?

Det borde inte vara driftsformen som är det viktiga det borde vara kvaliteten på tjänsten. Dessutom är människor olika. Det som är viktigt för ene är inte viktigt för den andre. Därför ska det också finnas kommunal hemtjänst att välja.

Valfriheten för också med sig, förutom makten till brukaren, andra bra saker.

Ett infört valfrihetssystem i hemtjänsten innebär en möjlighet för alla som arbetar i äldreomsorgen, framförallt kvinnor, att välja arbetsgivare – eller att starta eget. I Örebro kommun startade 24 nya företag när valfrihet inom äldreomsorgen infördes.

För de allra flesta i Hälsingland verkar valfriheten inte vara alltför långt bort. Söderhamn och Nordanstig har kommit långt i processen. Även Ljusdals kommun ska införa systemet.

I Bollnäs skulle ett beslut ha fattats under hösten. Och i Ovanåker ska valfriheten införas under året.

Så om några år kommer de allra flesta som har hemtjänst i Hälsingland att få möjlighet att välja vem som kommer hem till dem. Dock inte om du bor i Hudiksvall.

Men visst undrar man om inte Sven-Åke Thoresen trots allt kommer vilja välja vem som kommer hem till honom när han blir gammal och behöver hjälp?

Mer läsning

Annons