Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktiga påpekanden av Anders Eklund

Det är hög tid att förutsättningslöst se över den politiska organisationen i Söderhamn skriver Anders Eklund i sin ledare den 27 april. Som exempel tar han Bollnäs där det diskuteras en minskning av kommunfullmäktige till 41 ledamöter och en del andra förändringar.

Vi behöver dock inte gå så långt som till Bollnäs för att hämta underlag för en förändrad politisk ledning av Söderhamn. För ett par månader sedan lämnade den moderata fullmäktigegruppen in en motion om att minska antalet fullmäktigeledamöter till just 41 samt att minska antalet ledamöter i nämnder och styrelser.

En tydlig signal om vart åt det lutar fick vi dock vid senaste fullmäktigesammanträdet, där Socialdemokraterna och Centerpartiet drev igenom en ökning av antalet ledamöter i två kommunala bolag till nio ledamöter mot tidigare sju.

Vad som ändå är viktigast av de problem Anders Eklund pekar på, är det dubbelkommando och den sammanblandning av politikerrollerna och tjänstemannarollerna som finns i kommunen.

Till en del är frågan aktualiserad i och med att kommunstyrelsen har haft en kort ledarskapsutbildning på Järvsöbaden, följt av en heldags diskussion om ledarskapsfrågorna på konferensanläggningen Svanbacken i Delsbo.

Vi är långt ifrån någon färdig lösning och jag är tveksam till om det går att få till en väl fungerande ledarskapssyn med nuvarande majoritet i styret. I söderhamnspolitiken får man dock vara glad för det lilla och vi noterar tacksamt varje litet steg mot ett bättre ledarskap vi ser.

Det är inte bara den politiska organisationen som måste ses över i Söderhamns kommun. Statistik från SKL (Sveriges kommuner och landsting) indikerar att Söderhamn har cirka 300 fler kommunalt anställda än genomsnittskommunen. Lägger man därtill att barnomsorgen, grundskolan och äldrevården uppvisar en lägre personaltäthet än riksgenomsnittet, blir siffran betydligt högre än 300.

En del av "övertaligheten" kan säkert förklaras och rättfärdigas om man analyserar organisationen närmare, men visst borde det finnas en möjlighet att omfördela tjänster till kärnverksamheterna i stället för att ropa på mer pengar till fler anställda.

Sammantaget är det viktiga synpunkter som framkommer i ledaren. Om inte vi politiker klarar av att anpassa den politiska organisationen efter befolkningsminskningen, hur ska vi då bli trovärdiga när det gäller att anpassa tjänstemannaorganisationen efter invånarantal och personalbehov i kärnverksamheterna.

Gruppledare för Moderaterna i Söderhamn