Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktiga ämnen lockade inte

Det har kallats supervalåret med val till de nationella parlamenten och till EU. Trots det var en av årets första lokala valdebatter minst sagt obesökt på onsdagskvällen.

Annons

I stället för den planerade panelen möblerade arrangerande TCO i norra Hälsingland om i cirkelformation i Bromangymnasiets hörsal. Sedan inleddes en diskussion i fyra viktiga ämnen inför valet; skola, arbete, vård och miljö – allt ur ett kommunalt perspektiv och under ledning av moderatorn Eva-Lisa Krabbe.

Riksdagspartierna var inbjudna och även Sjukvårdspartiet, trots att de inte finns representerade i politiken i någon av landskapets nordligaste kommuner. På plats saknades Folkpartiet och Sverigedemokraterna.

Skolfrågorna inledde kvällen och samsynen kring problembilden i skolan var slående. Däremot fanns skillnader i hur problemen ska åtgärdas.

En aspekt som sällan hörs i diskussionerna kring skola och utbildning är de kunskaper som anställda ges inom ramen för sina anställningar. De är kompetenser som behöver valideras, ansåg Gunnar Canslätt (KD) och fick stöd från andra sidan blockgränsen.

Vikten av att kunna läsa, skriva och räkna vid utgången av årskurs 3 lyfte Caroline Schmidt (C).

– Ett minicampus skulle också vara mycket betydelsefullt för kommunerna, sa hon dessutom.

Det höll möjligen Per Svedberg (S) med om. Men han ville satsa krutet åt ett annat håll:

– Vi måste värna de regionala högskolorna, sa han. För vi får ingen egen.

Elisabet Svedman (V), själv lärare, lyfte frågan om lärarlönerna och arbetsbelastningen.

– Många slutar för att de inte orkar. Ock så har vi kommande pensioneringar, varnade hon.