Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig vecka för alliansen

/

Det stundar en viktig vecka för alliansen. På torsdag är det dags för finansminister Anders Borg (M) att presentera regeringens ekonomiska vårproposition för 2010 i riksdagen. Den här vårbudgeten blir regeringens sista tillfälle att förändra de ekonomiska förutsättningarna innan höstens val.

Annons

Det ger också regeringen en möjlighet att försöka minska oppositionens försprång i väljaropinionen.

Därför är det väldigt viktigt för alliansen att kontrollera bilden av vårbudgeten så att presentationen kommer ut på bästa möjliga sätt. Vilket sannolikt kommer att innebära att ytterligare en del av det innehåll som Borg ska presentera på torsdag för riksdagen kommer att offentliggöras tidigare i veckan av de fyra allianspartiledarna.

Det finns de som har synpunkter på detta sätt att agera, och menar att det skulle innebära att man inte visar tillräcklig respekt för riksdagen. Men det är bara trams. Det spelar ingen roll för riksdagens arbete om budgetpropositionernas innehåll presenteras vid ett enda tillfälle eller portioneras ut. Det handlar bara om marknadsföring och skulle de rödgröna partierna vinna en majoritet av väljarnas stöd i höstens val kommer de utan tvekan att agera på liknande sätt.

Helt lätt kommer det ändå inte att bli för alliansen att måla upp den bild av sin politik som de vill visa upp för väljarna. Oppositionen kommer att göra allt vad den kan för att skjuta de planerna i sank och kommer inte att försitta en enda chans till att ösa kritik över regeringen. De kommer att använda sina penslar för att måla bilden av utvecklingen för Sverige med en fortsatt alliansregering i mörkast möjliga färger.

Fast frågan är om Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Thomas Östros kommer att använda sig av sitt ständigt återkommande "för lite och för sent". Det kommer i varje fall inte att vara lika lätt att ställa ut löften om extrasatsningar i alla möjliga och omöjliga riktningar. För den här gången har den rödgröna oppositionen lovat att inkomma med en gemensam motion som svar på regeringens budgetförslag. Tidigare har beskedet från de rödgröna i princip varit ett "var god dröj", besked om den gemensamma rödgröna politiken kommer sen. Nu är alldeles strax framme vid "sen".

Nu börjar det alltså bli upp till bevis för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Snart måste de lämna besked på vilken form av skattechock som väntar med en rödgrön regering. Hur kraftiga inskränkningarna i valfriheten kommer att bli. Och hur mycket dyrare det kommer att bli att köra bil. För Miljöpartiet räcker som bekant inte dagens rekordhöga bensinpris, utan genom skattehöjningar ska det pressas upp ytterligare ett par nivåer.

Det här är ändå bara några av väldigt många frågor som de rödgröna har att komma överens om i fall de ska kunna redovisa en trovärdig och sammanhållen ekonomisk politik. Om regeringen agerar smart kommer de att stoppa in ytterligare ett par förslag i sin budget som skapar nya problem för de rödgröna att komma överens.

Mer läsning

Annons