Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig del av samhällsbygget

Bollnäs kommun har en stor bredd av föreningsliv av alla de slag, som jag med stolthet anser är viktigt i vårt samhällsbygge.

Ett aktivt föreningsliv är guld värt för trivseln i samhället, det ideella arbete som alla människor lägger ner i sina föreningar är ovärderligt.

I Bollnäs finns 380 föreningar. Av dem är det cirka 80 idrottsföreningar som tillsammans under ett år skapat 17 000 aktivitetstillfällen i åldrarna 7–20 år.

Kommunen äger många fritidsanläggningar inom kommunen, det är sporthallar i alla kommundelar, Höghammarhallen, Sävstaås, Bollebergets friluftsområde, för inomhus- och utomhusaktiviteter. Därutöver har en hel del föreningar avtal med kommunen och sköter sina anläggningar själva. Alla dessa är byggda utifrån de behov som funnits och finns inom kommunen.

Kommunen är en viktig part för att stödja och underlätta så föreningslivets utveckling så att föreningarna kan fortsätta med sina aktiviteter. Hyror, aktivitetsersättning och anläggningsbidrag till föreningarna fördelas enligt ett regelverk som förvaltningar har att följa, fördelningen ska ske likvärdigt. För föreningarna, oavsett vilken inriktning man är engagerad i så är driftsdelen den mest ansträngande, oavsett föreningsdrift eller det är i en kommunal verksamhet. Kommunen upplåter för annonsplatser på anläggningar, enligt avtal, det gäller för alla föreningar. Det pågår också en utredning om stödet till föreningslivet.

Föreningslivets bidrag med alla dessa positiva förtjänster fyller en stor och viktig uppgift genom sina intresseområden att aktivera och fostra ungdomar, oavsett flickor eller pojkar. Genom alla dessa verksamheter bidras det till bättre hälsa, till meningsfulla mötesplatser för delaktighet och integration, ökad jämställdhet och ta avstånd från att använda droger.

Bollnäs kommun uppmuntrar och stödjer föreningslivet, både inom kultur och idrott, för flickor och pojkar. Att det finns en bredd av utbud i föreningslivet har en stor betydelse av att höja attraktionskraften av vår kommun och självklart är det likabehandlingsprincipen som gäller!

Marie Centerwall (S)

kommunalråd Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel