Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktig bostadsreform för husägare

Kristdemokraterna är stolta att presentera ett förslag om en rad nya byggregler. Den stora nyheten är Attefallhuset – en mer rymlig släkting till friggeboden.

För att bygga ett Attefallhus ska det inte krävas något bygglov, bara en anmälan till kommunen, förutsatt att det inte står för nära grannen. Med sina 25 kvadratmeter är huset betydligt större än friggeboden. Det ska dessutom vara tillåtet att använda Attefallhuset som permanentboende. Här ska det kunna finnas dusch, toalett och pentry. Tanken är att det lilla huset exempelvis ska kunna fungera som en första bostad till ett barn som är på väg att flytta ut eller för att hyra ut.

Det är en viktig reform för mängder av villa- och sommarstugeägare. Vi ser att det ska kunna ge uppemot 200 000 nya bostadstillfällen i landet vilket resulterar i en lindring av bostadsbristen.

Förslagen innebär väsentliga lättnader för den enskilde att kunna uppföra ett till litet hus på tomten, bygga ut sitt hus eller inreda en till bostad, till exempel till ett tonårsbarn, utan att behöva söka bygglov. Förhoppningsvis kommer detta att bli verklighet från den 2 juli i år.

Lili André (KD)

riksdagskandidat

Jennie Forsblom (KD)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel