Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikariestopp drabbar Los bibliotek 2016

I år klarade sig biblioteket i Los med blotta förskräckelsen. Öppettiderna för 2015 blir oförändrade. Men nästa års planerade vikariebegränsning kommer kunna slå hårt mot biblioteket som bara har en anställd.

Annons

En miljon ska sparas på kommunens biblioteksverksamhet fram till 2017. I år märks det genom försämrade öppettider och minskade medieanslag.

Läs mer: Ramsjö biblioteket kommer ha öppet en halv dag i veckan

Nästa år ska man sluta ringa in vikarier vid sjukdom och semestertider. Om inte befintlig personal kan täcka upp kommer biblioteken vara tvungna att stänga.

I Los finns det bara en anställd och beslutet innebär att biblioteket kommer vara stängt vid sjukdom och under nästa semesterperiod.

I Los är det mycket folk på somrarna, finns det inte en poäng i att det är öppet på biblioteket då?

– Så är det väl överallt, det är mycket folk i Järvsö, Ljusdal och Färila på sommaren, säger Birgitta Sandqvist-Andersson.

Men de behöver väl inte stänga?

– Nej, men nu är det sämre tider och då måste vi spara.

Bibliotekschefen är medveten om att nuvarande sparbeslut innebär att en hel del påverkas till det sämre, men hon poängterar att det inte går att spara en miljon kronor utan att det märks.

Angående de drastiskt försämrade öppettiderna i Ramsjö, säger bibliotekschefen att man varit tvungen att ta hänsyn till de få låntagarna i byn.

– Vi måste väga alla biblioteks behov mot varandra och vi har bedömt att de klarar sig med en eftermiddag och kväll i Ramsjö, säger Birgitta Sandqvist-Andersson.

Annons