Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vidunderlig utsikt från Järvsö klack: "Jag har gått upp här 98 gånger – i år"

Många har sett det förnäma landmärket på håll, men utsikten från Järvsö klack är något extra. Järvsö hembygdsförening arrangerade i veckan ett strövtåg upp för det 390,3 meter höga berget.

Annons

Järvsö klack är förutom ett karaktäristiskt berg också ett naturreservat sedan 2011. Här finns en tydligt markerad vandringsled som mäter omkring 1,4 km upp för berget. Nog för att sträckan är kort, men den är sannerligen ingen lätt match.

Läs mer: Järvsö klack i hälsingekonsten

Stenar, rötter och branten gör att kvällens vandrare snabbt börjar flåsa. Alla utom han som tar täten: Jan Eriksson från Nordsjö. Faktum är att han redan varit upp på berget en gång idag.

– Förra året började jag och frun att gå upp för berget som motion. Då hann vi med nästan hundra gånger. I år har jag hittills gått upp 98 gånger, tack vare den milda vintern.

Jan Eriksson ser bergsbestigningen som en rolig form av motion. För svettig blir man på den halvtimmen som vandringen tar.

– Det är ju vackrare att gå här än längs en landsväg. Men jag har slutat titta på utsikten, säger han och skrattar.

För den andra vandrarna är det dock just utsikten som hägrar.

Läs mer: Fler aktiviteter i sommar-Hälsingland

Och den är verkligen mödan värd. Här kan man se långt, åt flera håll dessutom. Kyrktorn, blånande berg, vindsnurror, sjöar och små små röda hus pekas ut.

– Här ifrån ska man kunna se sju socknar, och när det är så här klart stämmer det faktiskt, säger Ingrid Nyberg, Järvsö hembygdsförening.

Uppe på toppen finns en kåta där Karl Erik Skalberg förberett en brasa, ifall vi som vandrat skulle varit frusna. Men istället blossar kinderna röda och vi tar en kopp kaffe ute bland myggen istället. Idylliskt så det förslår, men det berättas också hemska historier. Om 14-åriga Olle Andersson som ramlade ned för ett av stupen på 40-talet och lade sordin på Järvsö-ungdomarnas gökottefirande i många år.

– Men det är ingen fara att vara här så länge en är nykter, förklarar Karl Erik Skalberg och skrattar.

Annons